ICTY: Svjedok o sputavanju Dobrice Ćosića od "despota Miloševića"

SVJEDOK optužbe Edin Pašić u srijedu je na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću rekao da je 1992. tadašnji predsjednik SRJ Dobrica Ćosić želio spriječiti ubijanje Muslimana u BiH, ali to nije mogao pored "despota Miloševića".

Pašić, tada zaposlen kao prevoditelj u saveznim organima u Beogradu, ispričao je da ga je Ćosić u ljeto 1992. htio imenovati savjetnikom za islamsko pitanje i govorio mu kako je "nedopustivo da se naši balkanski Muslimani, suniti, ovako brutalno ubijaju".

Pašić, koji je sada veleposlanik BiH u Kuvajtu, rekao je pred Haškim sudom kako je pozvao Ćosića da "spasi bosansku djecu", na što mu je predsednik SRJ odgovorio: "Kako da to napravim kad od despota Miloševića ne mogu ni usta otvoriti. Nemam nikakve ovlasti".

Svjedok je ispričao da je prethodno toga dana u Ćosićevu uredu prevodio njegov razgovor s libijskim čelnikom Moamerom el Gadafijem, kojem je nazočio i tadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović.

Gadafi je tada predložio da predsjednici svih republika bivše SFRJ dođu njegovim zrakoplovom na mirovne pregovore u Tripoli.

Za vrijeme razgovora Jovanović je Ćosiću govorio što treba reći a na kraju Gadafijeva ponuda nije ni odbijena, ni prihvaćena, rekao je Pašić. Jovanović je uoči razgovora bio na telefonskoj vezi s Miloševićem, dodao je.

Pašić je potvrdio da su u to vrijeme na konzultacije kod Ćosića dolazili Milan Martić, Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i drugi čelnici pobunjenih Srba iz RH i BiH.

Svjedok je rekao i da je na inauguraciji saveznog premijera Milana Panića, kasnije te godine, vidio oficira JNA Veselina Šljivančanina na primanju na kojem je bio i Milošević.

"Šljivančanin je sjeo za naš stol i govorio o podvizima u Vukovaru, kako je hrabro ubijao neprijatelje", rekao je Pašić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok je rekao da je 1994. godine iz Beograda "pobjegao" u Mađarsku, a zatim u Kairo.

Milošević je u protuispitivanju rekao da je Pašićev iskaz neistinit i da to može potvrditi Dobrica Ćosić, a svjedoku je prigovorio da "na ponižavajući način" govorio o Ćosiću.

Upitan zašto nije prihvatio Ćosićevu ponudu za mjesto savjetnika, Pašić je odgovorio: "Iz moralnih razloga. Pošto je Ćosić bio vaša marioneta, da sam prihvatio, i ja bih postao vaša marioneta".

Milošević je uzvratio kako je to "vrijeđanje Ćosića i loš ukus".

Optužba je u nastavku izvela svjedoka Safeta Avdića iz Foče, koji je nakon srpske okupacije grada proveo 900 dana zatočen u tamošnjem zatvoru.

Tužitelji su u dokazni materijal uveli transkript svjedočenja Avdića sa suđenja Dragoljubu Kunarcu i Miloradu Krnojelcu 2000. godine, koji su osuđeni za ratne zločine u KP domu Foča.

Svjedoka je nakon toga ispitivao samo optuženi pri čemu je Avdić govorio kako su snage JNA u koordinaciji s paravojnim snagama, "bijelim orlovima i arkanovcima" zauzele Foču u travnju 1992.

Nakon Avdića svjedočio je Jusuf Taranin iz Foče o ubojstvu sedmorice civila koje su u skladištu JNA počinili pripadnici paravojne postrojbe s oznakama "srpske garde".

Suđenje Miloševiću nastavlja se sutra.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara