Identificirana prva žrtva vulkana na Novom Zelandu. Ima 21 godinu

Identificirana prva žrtva vulkana na Novom Zelandu. Ima 21 godinu
Foto: EPA, Facebook

POLICIJA je objavila ime prve žrtve erupcije vulkana na Bijelom otoku, a potraga za tijelima ostalih osoba koje su ondje nestale u ponedjeljak nastavlja se. 

Pronađeno je tijelo dvadesetjednogodišnje Eve Browitt, Australke iz Melbournea koja je turistički boravila na otoku s obitelji. 

Njezin otac Paul i sestra Stephani hospitalizirani su i liječe ih od teških ozljeda. 

Dosad je potvrđeno 15 poginulih, a dvadeset ih je na odjelu intenzivne skrbi gdje su zbrinuti zbog teških opeklina. 

U petak su tijela šest poginulih prevezena s otoka nakon visokorizične operacije spasilaca. 

Ronioci tragaju za nestalima

Novozelandski policijski i vojni ronioci u subotu su u kontaminiranim vodama Bijelog otoka nastavili potragu za nestalima.

Okolnosti potrage nisu optimalne, s obzirom na vrlo slabu vidljivost na nekim mjestima. Ronioci kažu da je more na obalu izbacilo puno mrtvih riba i jegulja.

Policija analizira sve informacije i procjenjuje moguće sljedeće korake.

Među 47 ljudi koji su se u trenutku erupcije vulkana zatekli na otoku bilo je australskih, američkih, njemačkih, kineskih, britanskih i malezijskih turista. 

Minuta šutnje

Osmero turista i vodiča bilo je u razgledavanju novozelandskog najaktivnijeg vulkana kada je eruptirao. Jučer je šest tijela poginulih prebačeno s otoka nakon visokorizične operacije njihova izvlačenja s otoka koji je 48 km udaljen od Whakatanea na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka. 

Premijerka Jacinda Ardern najavila je kako će u ponedjeljak u 14:11 sati biti održana minuta šutnje u spomen na žrtve.

"Gdje god da ste na Novom Zelandu ili diljem svijeta, to je trenutak kad možemo stati uz one koji su izgubili svoje voljene u ovoj iznimnoj tragediji", kazala je premijerka u izjavi.

Dosad je poginulo 14-ero ljudi

Nacionalni sustav za procjenu geološke opasnosti Geonet naveo je da se mogućnost još jedne erupcije na Bijelom otoku u subotu lagano smanjila te da ostaje 35 do 50 posto šansi za novu erupciju u sljedeća 24 sata.

Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je 15 pacijenata koji su ranjeni u nesreći i dalje pod liječničkim nadzorom u četiri bolnice na Novom Zelandu, dok je 13 pacijenata prebačeno u Australiju kako bi bili zbrinuti u Sydneyju i Melbourneu.

Vode oko otoka bile su u ponedjeljak kontaminirane masivnom erupcijom stijena, lave i kemijskih spojeva što je u bitnome ograničilo vidljivost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara