IDF: U subotu počinje prikupljanje potpisa za referendum o istarskom zemljištu

ČLAN Predsjedništva Istarskoga demokratskog foruma (IDF) Damir Radnić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio da u subotu počinje potpisivanje zahtjeva s najmanje pet tisuća potpisa za raspisivanje referenduma o istarskom zemljištu.

Referendumom bi se tražila ne samo revizija prodaje zemljišta u Istri nego bi se, dodao je, ispitalo i mišljenje građana o odlukama koje je Skupština Istarske županije donijela o projektu "Brijuni-Rivijera".

Po njegovim riječima ni Vlada ni predsjednik države Stjepan Mesić ne znaju da ih se očito uvlači u projekt "Brijuni-Rivijera" a da Županija nije dobila obvezno mišljenje općinskih i gradskih vijeća. "Time su dovedeni u nezgodan položaj jer se pojavljuju kao da podupiru projekt koji bi stotine milijuna eura dobiti mogao donijeti privatnim tvrtkama pojedinih čelnika IDS-a, a ne proračunima gradova, općina i Istarske županije", ustvrdio je Radnić. Stoga je izrazio uvjerenje kako će Vlada i predsjednik Mesić poduprijeti referendum o istarskom zemljištu te da neće, kako je rekao, "pristati da njima manipulira IDS i iskorištava ih kao pokriće za stvaranje privatnih profita".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Član IDF-a Dean Buić ustvrdio je kako je do sada na brijunskoj obali, na području Barbarige i Dragonere, prodano milijun četvornih metara istarskog zemljišta za pet eura po metru privatnoj tvrtki kojom, po njegovim riječima, upravlja predsjednik Županijske skupštine Stevo Žufić.

Nakon prodaje, dodao je, Skupština je donijela promjene prostornog plana i urbanizirala to zemljište kojemu je tako znatno povećana vrijednost. To je, ustvrdio je Buić, donijelo veliku zaradu privatnoj trvtki predsjednika Županijske skupštine.

(Hina) dspo mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara