IDS nominira Kajina, a HNS se povlači u korist SDP-ovog kandidata za predsjednika RH?

Tekst: M.M. 
Foto:Davor Pongračić, Nikša Stipaničev (Cropix)

ZAHUKTAVA se predsjednička utrka, a da je tome zaista tako potvrđuje i niz vijesti iz stranačkih središnjica koji polako počinju s predstavljanjima svojih kandidata. Tako je predsjedništvo IDS-a, kasno sinoć odlučilo dati potporu potpredsjedniku stranke Damiru Kajinu za kandidaturu za predsjednika RH. Kako je nakon sjednice predsjedništva izjavio čelnik te stranke Ivan Jakovčić, Kajin je dobio potporu svih članova tog tijela. Prema stranačkoj proceduri kandidaturu trebaju potvrditi i ostala stranačka tijela, no riječ je o formalnosti.

Vrijeme da se krene

Vijest o tome da je Kajin kandidat za predsjednika, rano jutros dočekana je s iznenađenjem na političkoj sceni, jer su "Istrani" uvijek pozivali da je dobro da oporbene stranke izađu sa zajedničkim kandidatom.

"Neke stranke već su krenule u izbornu kampanju", naglasio je sinoć Jakovčić dodajući kako je to očiti dokaz kako zajedništvo zapravo nikoga ne zanima.

No, unatoč takvim izjavama Jakovčića čini se da je ipak izgledno kako će čelnik HNS-a Radimir Čačić povući svoju kandidaturu u korist SDP-a. Kako piše Novi list, Zoran Milanović posjet Dubrovniku iskoristio je za neformalne međustranačke razgovore o modalitetima, ali i tajmingu buduće suradnje dvije stranke.

Tri ministra za predsjednika i premijera

Navodno je ponuda HNS-a da bi za podršku SDP-ovom predsjedničkom kandidatu, kao i kandidatu SDP-a za premijera na narednim izborima, pristao ukoliko bi Milanović pristao da mjesto zamjenika predsjednika Vlade ustupi HNS-u dok bi mjesto ministrice vanjskih poslova pripalo Vesni Pusić.HNS bi tražio još jedno mjesto u budućoj Vladi. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara