IDS traži da Vlada što prije riješi pitanje turističkog zemljišta

PREDSJEDNIK Savjeta IDS-a te predsjednik saborskog Odbora za turizam Valter Drandić na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli pozvao premijera Ivicu Račana, kojemu se i pismeno obratio, da Vlada treba što prije razriješiti pitanje vlasništva turističkog zemljišta koje nije procijenjeno u procesu pretvorbe i koje nije ušlo u temeljni kapital hotelskoturističkih tvrtaka.

"Neriješeni status toga zemljišta stvara pravnu nesigurnost za turističko gospodarstvo, onemogućava razvoj turističkog proizvoda i dovodi do konfliktnih situacija te brojnih sudskih postupaka s vrlo različitim ishodima", kazao je Valter Drandić i dodao kako sve to otežava razvoj turizma i umanjuje interes ulagača za investicije u hrvatski turizam. Po njegovim riječima, prijedlog istarske turističke koordinacije sličan je IDS-ovu prijedlogu, no ipak različit, budući da prvi podrazumijeva vlasništvo nad zemljištem koje hotelske kuće žele kupiti, dok IDS-ov prijedlog smatra da to zemljište treba pripasti jedinicama lokalne samouprave, općinama i gradovima čije je nekada i bilo. Po tom prijedlogu to bi se zemljište dalo u zakup ili u koncesiju hotelsko-turističkim kućama, ali i ne prodalo.

Potpredsjednik IDS-a i saborski zastupnik Damir Kajin podsjetio je kako IDS upravo u vezi s turističkim zemljištem vodi spor s državom od 1998. godine kao i s novim vlasnicima hotelsko-turističkih tvrtaka te kako je ipak uspio spriječiti njihovu uknjižbu na tisuću hektara atraktivnog zemljišta u Istri te 40 tisuća hektara duž jadranske obale. On je izrazio žaljenje što dobrostojeće hotelsko-turističke kuće, koje godišnje ostvare dobit između 500 i 600 milijuna kuna, osim hitnih rekonstrukcija, nisu izgradile niti jedan novi bungalov ili kamp premda imaju mogućnost, kazao je on, građenja na tom zemljištu. Po Kajinovim riječima, hotelski sektor u Hrvatskoj bio bi pred bankrotom da se ipak povremeno ne pojavljuje strani ulagač koji svježi kapital želi investirati u turizam.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući pojavu prijetećih letaka u Puli, Kajin je rekao kako "autora poznatog rukopisa" danas ipak ne doživljava ozbiljno, za razliku od 1992. kada su postojali takvi popisi s kojih su, kako je ustvrdio, ljudi nestajali preko noći. Kazao je da je takvih lista za odstrijel bilo u Istri na kojima su se prvo pojavila imena pripadnika srpske nacionalnosti, a zatim onih iz redova IDS-a.

Kajin je izrazio uvjerenost da će mjerodavne institucije hrvatske države uspjeti otkriti autora letaka budući da "danas predstavnici policije nisu među tvorcima popisa kao što su bili 1992. godine".

Valter Drandić istarsku terorističku akciju koja se potpisala na letku doživljava kao "esktremnodesnu harlekinsku organizaciju".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara