Iitalija oplakuje svoje vojnike - zastave spuštene na pola koplja

ZASTAVE u cijeloj Italiji u četvrtak su spuštene na pola koplja u znak žalosti zbog smrti 19 talijanskih vojnika koji su poginuli u iračkom samoubilačkom napadu na njihovu vojnu bazu u Nasiriji.

Unatoč tomu, talijanska je vlada izvijestila da će Rim zadržati oko 2,300 svojih vojnika u Iraku. Također je odlučeno da će dan pokopa poginulih vojnika biti proglašen danom žalosti u zemlji.

Neki oporbeni čelnici zatražili su povlačenje talijanskih vojnika iz Iraka, no premijer Silvio Berlusconi, vjeran saveznik američkog predsjednika Georgea W. Busha, potvrdio je njihov ostanak ondje, dodavši kako taj napad neće zastrašiti talijanske vojnike.

Papa Ivan Pavao II i kardinali u četvrtak su molili za "žrtve okrutnog napada". I talijanski su školarci u četvrtak molili za žrtve napada, a stanovnici Italije ostavljale su cvijeće ispred zgrada policijskih postaja od Alpa do Sicilije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ubojstvo talijanskih vojnika šokiralo je cijelu zemlju, podsjetivši Talijane da su i njihovi vojnici u ratu.

Talijani su vjerovali da je vojnicima i karabinjerima koji putuju u Irak zadaća mirovna misija čija je svrha pomoći Iračanima da nakon Sadama Huseina stanu sami na svoje noge.

"Jučerašnja poruka bila je jasna. Više nismo miljenici Arapa. Iluzija o humanitarnoj prisutnosti vojnika u Iraku, čiji je cilj solidarnost s iračkim narodom, brutalno je prekinuta samo nekoliko dana prije njihova povratka domovima", piše u četvrtak milanski Corriere della Sera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara