Iizložba "Pogled u zagrebačke privatne zbirke" Antuna Motike

U SKLOPU velike izložbe slikara Antuna Motike 30. siječnja u Klovićevim dvorima otvorit će se popratna izložba ´Pogled u zagrebačke privatne zbirke´.

Bit će izloženo 75 slika, crteža, skulptura i kolaža što su posuđeni iz 31 zagrebačke privatne zbirke. Ti radovi kronološki i tematski prate sve izazove Motikina opusa, rekla je autorica koncepta izložbe Lada Bošnjak na današnjoj konferenciji za novinare.

Po njezinim riječima, svi vlasnici privatnih zbirki koje su zamoljeni za posudbu odazvali su se pozivu galerije, a neke od zbirki imaju i do dvadeset slika. Neki su zbog straha od krađe vrijednih djela željeli ostati anonimni, dodala je Bošnjak.

Slike su posuđene, među ostalima, iz zbirki Bratulić, Kanižaj, Sanader, Benažić, Vidošević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izložena djela, nastala između 1923. i 1987. označavaju glavne smjernice razvoja jednog od najboljih opusa hrvatske umjetnosti 20. stoljeća, od Motikinih godina studija na zagrebačkoj Likovnoj akademiji, preko istraživanja zbiljskog i fantastičnog, do gradskih veduta, mrtve prirode, aktova, interijera.

Motikin opus broji dvadesetak tisuća djela. Njih oko 16 tisuća je dio umjetnikove ostavštine, a za oko četiri tisuće umjetnina nema točne evidencije.

Na retrospektivi ´Antun Motika´, otvorenoj 19. prosinca prošle godine u povodu 100. godišnjice umjetnikova rođenja i 10. godišnjice smrti, izloženo je 550 njegovih djela. Do zatvaranja obaju izložaba, 16. veljače, u Klovićevim dvorima održat će se četiri popratna predavanja.

Jerica Ziherl govorit će o Motiki kao ´dekadentom zapadnjaku´ (28. siječnja), Frano Dulibić o umjetnikovoj karikaturi i slikarstvu (5. veljače), Darko Schneider o ´seksualnosti i snovima´ u njegovim djelima (12. veljače) te Darko Glavan o Motiki u europskom kontekstu (13. veljače).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara