Il Piccolo: Talijani nisu iskoristili "Plan Solana"

TIJEKOM tri godine važenje ´Plana Solana´, kako je nazvan prijelazni režim po kojem su stranci mogli stjecati nekretnine u Sloveniji, niti jedan talijanski državljanin nije postao vlasnikom neke nekretnine, piše tršćanski Il Piccolo.

Niti jedan talijanski građanin, uključujući i esule, talijanske izbjeglice iz Slovenije, nije postao vlasnik neke nekretnine u Sloveniji na temelju ´Plana Solana´ na kojem je, tijekom pregovora Slovenije i EU o članstvu, upravo najviše inzistirala Italija, ističe list.

´Plan Solana´ nazvan je po bivšem španjolskom ministru vanjskih poslova, a sadašnjem visokom predstavniku za vanjsku politiku i sigurnost EU, autoru kompromisa po kojemu su strani državljani mogli u prijelaznom razdoblju kupovati nekretnine u Sloveniji, u slučaju postojanja reciprociteta.

Plan je stupio na snagu 1. veljače 1999. a važenje mu prestaje u subotu 1. veljače ove godine.

Italija je očekivala da će talijanske izbjeglice kupovati ili svoje bivše kuće u Sloveniji, ili nove, ali je taj španjolski kompromis, kako je nazvan, očito propao, ocjenjuje list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List Il Piccolo piše da je slovenskim vlastima predano ukupno 112 zahtjeva na temelju ´Plana Solana´, te da je do 31. prosinca 2002. riješeno 89 slučajeva, od kojih 36 pozitivno, a samo je jedanaest provedeno i do kraja u zemljišnim knjigama.

Bilo je i 13 zahtjeva iz Italije, ali oni nisu riješeni. Od 33 zahtjeva koja su prihvaćena, 28 se odnosi na Nijemce, tri na Austrijance i dva na Nizozemce, ali list kaže da je riječ uglavnom o bivšim slovenskim građanima, koji su preuzeli druga državljanstva.

Čini se da je bilo previše buke oko otvaranja slovenskoga tržišta nekretninama, s obzirom na broj zahtjeva zainteresiranih kupaca iz Italije, konstatira Il Piccolo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara