"Iločki podrumi" počeli berbu grožđa

NA PODRUČJU srijemskog vinogorja na površinama u vlasništvu "Iločkih podruma" danas je počela berba najranijih sorti grožđa chardonaya i bijelog pinota.

Od 270 hektara površina vinograda "Iločkih podruma" na sedam hektara je zasađen chardonay, a na oko 30 hektara bijeli pinot.

Očekuje se da će urod grožđa tih sorti iznositi oko osam tona po hektaru, doznaje se od glavnog enologa i voditelja vinarske proizvodnje "Iločkih podruma", Mladena Papka.

Također od kooperanata srijemskog vinogorja će se otkupiti oko 4 do 5 hektara chardonaya i oko 2 do 3 hektara bijeloga pinota.

Njima će se kao i protekle godine prilikom otkupa grožđa odmah isplatiti jedna trećina novca dok će se ostatak isplatiti tijekom godine po određenoj dinamici, rekao je voditelj vinarske proizvodnje Papak.

Naglasio je da su, prema dosadašnjem praćenju, kvaliteta grožđa i visina sladora dosta dobri, te se očekuje i visoka kvaliteta vina.

Inače ovogodišnja berba počela je 20 do mjesec dana ranije što je neuobičajeno. Početak berbe određen je na temelju praćenja postotka šećera, i kiselina u grožđu, i konzultacijom s Hrvatskim zavodom za vinogradarstvo i vinarstvo koji izdaje rješenje za početak berbe.

Nakon ranih sorti počet će i berba traminca a potom graševine, rajnskog rizlinga i frankovke, odnosno sorti treće epohe sazrijevanja.

Intenzivna kampanja berbe grožđa počet će sredinom rujna.

Proizvodnja vina u Iločkim podrumima kreće se od oko 2,5 do 3 milijuna litara a prodaje se uglavnom na domaće tržište.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara