Ima li novinar pravo na autorsko pravo?

NAKON pisaca, slikara, glazbenika, najzad su se i novinari našli pred pitanjem o svojim autorskim pravima!


U Organizaciji Europske novinarske federacije (EFJ) u Ljubljani je održan međunarodni skup o novinarskim autorskim pravima, a EU od budućih članica traži da zakonom zaštite ta prava do kraja 2005. godine. Što bi europski, pa dakle i hrvatski novinar, trebao znati o svojim autorskim pravima? Ono što ste stvorili kao slobodni autor vaše je bez obzira radi li se o fotografiji, vijesti, radijskom ili televizijskom uratku, križaljci, prenosi zaključke skupa glasilo Društva novinara Slovenije. Preporuka glasi: prodajte uredniku ili producentu dozvolu, odnosno, licencu za uporabu - jednokratno, na jednom području, u jednom mediju.

Nakladnici i producenti žele od slobodnih novinara pridobiti pravo na "prijenos" prava bez dodatnog plaćanja. "Prijenos" u takvom slučaju znači da žele za jednokratnu plaću zauvijek raspolagati vašim radom. Ako zadržite minimum prava moguće je da opet dobijete honorar za korištenje vašeg uratka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakladnici po svijetu već prodaju zbirke CD-ROM-ova s arhivskom građom i već su prisiljeni pogađati se s novinarima za dodatno plaćanje. Podsjetimo se da takvi arhivi postoje i u Hrvatskoj. Što je s njihovim korištenjem?

Generalna je preporuka pravnih i medijskih stručnjaka EFJ-a da, ako je ikako moguće, ne "prenesete" svoja prava. Pogodite se za dodatno plaćanje kada se vaš uradak bude ponovo koristio. Tužite one koji bez vašega dopuštenja (zlo)rabe vaš trud i inspiraciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara