Imenovan novi zapovjednik Iranske revolucionarne garde

Imenovan novi zapovjednik Iranske revolucionarne garde
Foto: EPA

IRANSKI vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imenovao je novog glavnog zapovjednika Iranske revolucionarne garde, javila je državna televizija, nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države tu organizaciju stavile na popis stranih terorističkih organizacija.

Za novog zapovjednika Revolucionarne garde imenovan je general Hossein Salami, a državna televizija u vijesti nije navela razlog za smjenu dosadašnjeg zapovjednika.

"Vrhovni vođa imenovao je Salamija novim zapovjednikom Garde koji će zamijeniti Mohammada Alija Jafarija", izvijestila je televizija.

Predsjednik Donald Trump proglasio je 8. travnja Revolucionarnu gardu za terorističku organizaciju, a Iran je tu odluku osudio. Uvrštenje Revolucionarne garde među terorističke organizacije na snagu je stupilo 15. travnja i izazvalo je zabrinutosti zbog moguće napade iz odmazde na snage SAD-a.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei rekao je u utorak da su Sjedinjene Države učinile "podmukao potez" svrstavši Iransku revolucionarnu gardu (IRGC) na popis stranih terorističkih organizacije, a Teheran je obećao kako će poduzeti akcije protiv američkih snaga u regiji.

Revolucionarna garda upravlja iranskim balističkim i nuklearnim programima. Teheran je upozorio kako posjeduje projektile s dosegom do 2000 kilometara, čime ugrožava Izrael i američke vojne baze u regiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara