Imigranti njemačkom gradonačelniku: "Nećemo raditi jer smo gosti Angele Merkel"

Imigranti njemačkom gradonačelniku: "Nećemo raditi jer smo gosti Angele Merkel"

Foto: FAH

PRIČA gradonačelnika njemačkog grada Waldenburga Bernda Pohlersa o integraciji imigranata koji uglavnom stižu iz zemalja gdje je većinsko muslimansko stanovništvo znakovita je za mnoge druge gradove u Europi koji primaju izbjeglice i pokušavaju ih integrirati u društvo.

Gradonačelnik Pohlers priznaje da su planovi za „brzu integraciju“ naišli na prepreku. On i njegovi suradnici u gradskoj administraciji pronašli su imigrantima nekoliko volonterskih poslova kako bi im pomogli u socijalnim kontaktima i razbili dosadu dok ne dobiju radne dozvole i “prave” poslove, javlja engleski Express.

Po zakonima EU, imigranti ne smiju raditi prije dobivanja radnih dozvola, ali mogu raditi volonterske poslove, za neku simboličnu naknadu.

Zato je gradonačelnik Pohlers od 1. travnja ove godine za muške imigrante organizirao volontiranje u radu gradskih humanitarnih organizacija. Imigranti su uz besplatan smještaj, džeparac i besplatnu hranu u prihvatnom centru, dobili i besplatan prijevoz s posla i na posao, te simboličnu naknadu od 1 eura po satu.

Cijela je priča potrajala samo tjedan dana, a nakon toga imigranti su jednostavno odbili raditi i sudjelovati u programu.

“Ti ljudi su mi rekli da su gosti gospođe Angele Merkel te da gosti ne trebaju raditi,“ ispričao je Pohlers.

Na tečaj njemačkog jezika žene i muškarci idu odvojeno

Gradonačelnik je rekao da su imigranti zahtijevali minimalnu plaću, koja u Njemačkoj iznosi oko 8,5 eura po satu, unatoč prethodno spomenutim beneficijama koje niti jedan Nijemac nema danas.

Gradsko vijeće organiziralo je poseban sastanak s imigrantima kako bi se sklopio neki dogovor. Imigranti su rekli kako „nema dogovora“ o daljnjem volontiranju.

Dok njihovi roditelji čekaju radne dozvole, mala djeca imigranata idu u plaćeni dječji vrtić u gradu, a starija u školu u Glauchau, gdje pohađaju „satove DaZ-a“, školu gdje je drugi jezik njemački.

Stariji imigranti također idu na tečaje njemačkog jezika, ali u skladu sa svojim običajima, podijeljeni prema spolu, tako da su muškarci i nešto malo žena odvojeni prema zahtjevima islama.

Usprkos poteškoćama, gradonačelnik Pohlers ne želi odustati od pokušaja što brže i bezbolnije integracije imigranata iako priznaje da mu je teško i da ga takve stvari obeshrabruju.

Lokalna zajednica nije baš najbolje prihvatila ovakvu reakciju imigranata, a posebno oni građani koji se protive politici Angele Merkel i njemačke Vlade prema migrantima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara