Ina donirala po 800 tisuća kuna trima kulturnim ustanovama oštećenima u potresu

Ina donirala po 800 tisuća kuna trima kulturnim ustanovama oštećenima u potresu
Foto: HINA

INA-Industrija nafte d.d. donirala je ukupno dva milijuna i 400 tisuća kuna trima zagrebačkim kulturnim i znanstvenim ustanovama od kojih je svaka u četvrtak primila po 800 tisuća kuna donacije kako bi što prije mogle sanirati štete nastale u razornome potresu u ožujku ove godine.

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Muzej za umjetnost i obrt (MUO) i Arheološki muzej te su tri ustanove čiji su čelnici primili donacije Ine na svečanosti održanoj u četvrtak u palači HAZU, koja je također oštećena u potresu.

Donacije su primili predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt, ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović i ravnatelj Arheološkoga muzeja Sanjin Mihelić, a uručio im ih je predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon.

Ina prijatelj kulture i odgovorna prema gradu Zagrebu

Predsjednik Uprave Ine podsjetio je kako već neko vrijeme živimo u teškim uvjetima zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Fasimon je istaknuo kako ta kriza pogađa i Inu, kao i cijelu MOL Grupu, te moraju revidirati investicijske planove. Ali, ustvrdio je, bez obzira na te okolnosti, Ina je svjesna da treba ulagati u kulturu i znanost zbog brige o kvaliteti života društva u kojemu živi i radi.

Rekao je da su zato u Ini, svjesni da su u potresu u zaštićenoj povijesnoj jezgri Zagreba stradali mnogi vrijedni kulturni i znanstveni objekti, bili dužni pomoći da se stanje što prije popravi i kako bismo, dodao je, pokazali da smo jači od elementarne nepogode.

Fasimon je i podsjetio kako je upravo akademik Neidhardt projektirao poslovnu zgradu Ine. Također, napomenuo je da je Ina i prije ove donacije darovala već ukupno više od milijun i pol kuna za borbu protiv pandemije covida-19 ustanovama diljem Hrvatske, kao i za sanaciju šteta nastalih u potresu u Zagrebu.

Primatelji donacije suglasni - Ina je ponovno pokazala društvenu odgovornost

Domaćin svečanosti predsjednik HAZU-a istaknuo je kako je Ina potporom koju je dala najvišoj hrvatskoj znanstvenoj i umjetničkoj ustanovi opet iskazala svoju društvenu odgovornost i pružila inspirativan primjer solidarnosti i prijateljstva. Također, podsjetio je i na činjenicu da je Ina jedan od osnivača Zaklade HAZU-a.

MUO je zbog teških oštećenja zadobivenih u potresu zatvoren za posjetitelje, a njegov ravnatelj Miroslav Gašparović je u riječima zahvale za donaciju izrazio uvjerenost da će ta donacija pomoći da se muzejska zgrada što prije osposobi kako bi nastavila s programima važnim za očuvanje kulturnog identiteta sviju nas.

Sudbinu MUO-a dijeli i Arheološki muzej, a njegov ravnatelj Sanjin Mihelić posebice je zahvalio Ini što je prepoznala hitnost djelovanja. Vjeruje kako će, zahvaljujući ovoj donaciji, stalni muzejski postav uspjeti vratiti u stanje prije potresa, iako je svjestan da će obnova muzeja biti dugotrajna.

Na svečanosti su među ostalima bili i član Uprave Ine Darko Markotić, državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, glavni tajnik HAZU-a akademik Dario Vretenar i potpredsjednici HAZU-a akademici Frano Parać i Davor Miličić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara