INCIDENTI PROTIV VOJVOĐANSKIH HRVATA UGROŽAVAJU NASTAVU NA HRVATSKOM

Incidenti koji su se u protekla tri tjedna dogodili na sjeveru Vojvodine i upereni su protiv vojvođanskih Hrvata mogli bi prouzročiti smanjivanje broja polaznika nastave na hrvatskom jeziku, jedan je od zaključaka okruglog stola koji je u subotu organizirao Helsinški odbor za ljudska prava u Subotici.

"Samo ukoliko se svi slučajevi rasvijetle, počinitelji brzo otkriju i primjereno kazne, bit će otklonjen strah roditelja zainteresiranih da od sljedeće školske godine svoju djecu upišu na nastavu na hrvatskom jeziku", konstatirao je član Hrvatskog nacionalnog vijeća u SiCG Dujo Runje.

"U suprotnom, do njih će stići signal da njihova djeca kao deklarirani Hrvati u školi neće biti sigurna", dodao je Runje.

Trenutno nastavu na hrvatskom u Vojvodini pohađa nešto više od trideset učenika, svi s teritorija općine Subotica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na skupu koji je bio posvećen aktualnim problemima i položaju Hrvata u SiCG, dr. Mato Groznica iz srijemskih Golubinaca priopćio je kako incidenti na sjeveru Vojvodine nisu pokrenuli slične događaje u Srijemu.

"Incidenata i uznemiravanja Hrvata u Srijemu nije bilo u protekla tri tjedna", izjavio je dr. Groznica, i dodao kako je ono što se dogodilo u Subotici "samo mali dio užasa kroz koji su srijemski Hrvati prošli tijekom devedesetih".

Današnjem okruglom stolu u Subotici nazočili su najznačajniji predstavnici hrvatske zajednice.Sagledavanje trenutačnog statusa i problema Hrvata u SiCG dio je novog projekta "Zaštita manjina" Helsinškog odbora u Srbiji.

(Hina) jsta sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara