Index smijenio Sutlića: Afera "četnička kurvetina" presudila ravnatelju HRT-a

Tekst: Tomislav Klauški
Foto: Davor Pongračić / Cropix

PUNIO je Vanja Sutlić godinama čašu strpljenja. Pad prihoda, pad gledanosti, afere s mafijom na Prisavlju, uvođenje verbalnog delikta novinarima, zapošljavanje prijatelja i poznanika, kupovanje serija mimo natječaja, kupovina automobila i jahte, totalni kaos i sramota.

Ali jedna kap je prelila čašu: ona čuvena "četnička kurvetina". Svjedočenje četvero novinara HTV-a na Indexu o tome da je glavni ravnatelj HRT-a novinarku HTV-a nazvao "četničkom kurvetinom" pokrenulo je lavinu koja je na kraju dovela do smjene Vanje Sutlića. Grijeh nije bio najveći, ali i Al Capone je zaglavio zbog poreza, pa zašto onda Sutlić ne bi odletio zbog prostakluka.

Najgori ravnatelj HRT-a u povijesti otišao u povijesti

I tako, najgori ravnatelj HRT- a u povijesti otišao je - u povijest. Nikada do sada netko toliko nekompetentan, neodgovoran i maliciozan nije vodio Hrvatsku radioteleviziju. Sada će na Sutlićevo mjesto vjerojatno zasjesti netko sa sličnim osobinama, ali vjerojatno nitko baš sa svim. Postavljaju se, međutim, dva pitanja.

Prvo, hoće li Sutlić odgovarati zbog svega što je napravio na Prisavlju. Zbog lažiranja financijskih izvješća, nesavjesnog poslovanja, opće propasti javne televizije na svim poljima... Ili će i on, poput Sanadera, nekažnjeno se povući s ruševine koju ostavlja.

Tko je sljedeći?

I drugo, u ovom trenutku mnogo važnije pitanje: tko će ga naslijediti? O tome će opet odlučiti politika, samo ovoga puta to neće biti ni Sanader, ni Mesić. To bi mogla biti Kosor, uz eventualno - ali ne obavezno - pokroviteljstvo novog vladara Pantovčaka. Dugo se na Prisavlju sanja o nekom sposobnom menadžeru koji neće služiti vlasti, niti se miješati u program, već će samo održavati medijskog mastodonta na životu.

Ali već se javlja sumnja da će neki članovi Vijeća HRT-a, poput Siniše Grgića, na Sutlićevo mjesto gurati svog čovjeka. Nekog tko će provoditi partikularne interese, financijske i programske. Međutim, čak i kad dođe do imenovanja, HRT će se još dugo oporavljati od preduge vladavine Vanje Sutlića. A među prvima, odahnut će Janos Roemer, glasnogovornik HRT-a, koji je slovio za jednog od rijetkih zaposlenika Prisavlja koji je zaradio svoju plaću. Trebalo je naštancati toliko demantija na svaku prljavštinu koja je izašla iz Sutlićeve javne kuće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara