VOZILI SMO DO DELNICA Pogledajte kakvo je stanje na autocestama, izdana ozbiljna upozorenja

VOZILI SMO DO DELNICA Pogledajte kakvo je stanje na autocestama, izdana ozbiljna upozorenja

Foto i video: Index

PREMA prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda ovaj će tjedan biti najsnježniji ove zime. Snijeg, u gorju obilni, već pada diljem Hrvatske, a očekuje se da će padati i u idućim danima - sve do vikenda. Na Zavižanu je već izmjereno dva metra snijega, a u Delnicama skoro metar.

>> UKLJUČIO SE METEOALARM Mećava u Lici, snijeg je pao i u Kninu, vrhunac se tek očekuje

Zbog teških vremenskih uvjeta koji se očekuju u prometu Hrvatske autoceste su izdale posebno upozorenje za vozače. Index se uputio prema Delnicama kako bismo provjerili kakvo je stanje na cestama i je li Zimska služba spremna na velike količine snijega koje će pasti tijekom idućih dana.

 

 

Autoceste za sada izgledaju potpuno čisto i nema problema u vožnji, ali ograničenje brzine na autocesti je na 60 kilometara na sat.

"Ograničenje je preventivno jer se na dijelovima ceste može, radi vjetra, da bude bijela cesta", kazao je za Index Valentin Crljenko, voditelj Zimske službe u Delnicama. Dodaje da samo tehnička jedinica Delnice ima 8 kamiona u pogonu.

"Što se tiče zaliha soli, trenutno na području cijele Hrvatske imamo preko 26.000 tona soli", dodao je. Pitali smo Crljenka - što je opasnije za vozače - snijeg ili ledena kiša. "Oboje je opasno, mi moramo biti ažurni i držati ceste pod soli. Moramo na vrijeme uvidjeti da uvjeti više nisu sigurni", kazao nam je Crljenko.

HAC, policija i HGSS izdali upozorenja

Hrvatske autoceste (HAC) pozvale su danas vozače na poseban oprez s obzirom na prognozu obilnog snijega, ledene kiše i olujnih udara vjetra u cijeloj zemlji, posebno u Gorskom kotaru i Lici. Ekipe zimske službe HAC-a spremne su za zimske uvjete na autocestama, no vozači moraju biti svjesni zakonske obveze o korištenju zimske opreme te da cesta ne može biti "crna" dok snijeg pada, jer to ne može osigurati niti jedna zimska služba.

Vozačima se preporučuje da ne pretječu ralice na autocestama, da brzinu vožnje prilagode trenutnim uvjetima i ograničenjima na autocesti, te da svakako, prije polaska na put, provjere stanje na cestama, priopćeno je iz HAC-a.

Prema prognozi DHMZ-a tijekom cijelog tjedna očekuje se obilniji snijeg u svim dijelovima zemlje, a u gorskim i podvelebitskim dionicama mogućnost jakih do olujnih udara vjetra.

Iz HAC-a podsjećaju da je za vrijeme snježnih padalina uloga zimske službe osigurati prohodnost, što u situacijama obilnijih snježnih padalina podrazumijeva i do 10 centimetara snijega na kolniku.

To svakako ne znači da se snijeg ne uklanja, već se po prolasku ralice za vrijeme padalina stvara novi snježni pokrivač, koji se čisti odmah u sljedećem ciklusu.

Riskantno pretjecanje ralica

Vozači često negoduju da nisu vidjeli ralice na cesti, međutim kada bi ralica bila vidljiva svakom vozaču tada bi prometovanje autocestom bilo nemoguće i nastao bi kolaps, ističe HAC.

Često se događa da pojedini vozači pretječu ralice, a nisu ni svjesni koliko je takav poduhvat riskantan i opasan. Često vozači podcjenjuju vremenske uvjete i odlaze na put nespremni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vožnja u zimskim uvjetima zahtijeva stanovitu vještinu i iskustvo, ali uz prikladnu zimsku opremu većina problema i zastoja bila bi kudikamo manja, poručuje HAC.

Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe, pa HAC još jednom podsjeća da je na zimskim dionicama autocesta obvezna zimska oprema.

Kako bi svi korisnici autocesta bili na vrijeme informirani o stanju u prometu i mogućim izvanrednim događajima, a naročito u vrijeme zimskih uvjeta na cestama, sve informacije redovito se objavljuju putem redovitih izvješća HAK-a i na web stranici Hrvatskih autocesta d.o.o. (HAC) - Stanje na autocestama.

Korisnike se moli da uključe radioprijemnik u sustav informiranja o stanju u prometu (RDS), a sve dodatne informacije mogu se dobiti na besplatnim info telefonima 0800 0422 ili 0800 0111.

HGSS: Pazite na sebe i druge

Zbog najavljenog obilnog snijega i niskih temperatura i Hrvatska gorska služba spašavanja objavila je upozorenje na svom Twitter profilu.

"Dragi naši

Obzirom na najavljenu nepovoljnu vremensku prognozu i značajne količine snježnih oborina, molimo da ne planirate boravak u planini, već u toplom domu čekajte proljepšanje. Obratite pozornost na starije članove obitelji i kronične bolesnike. Pazite na sebe i druge. 112", napisali su.

HAK: Ne krećite na put bez zimske opreme

Upozorenje dolazi i iz Hrvatskoj autokluba i to za sve građane koji sutra planiraju krenuti na put.

"Na cestama u unutrašnjosti su moguća ograničenja u prometu zbog snijega, a veći problemi očekuju se u Lici i Gorskom kotaru, te je moguća poledica osobito na mostovima i nadvožnjacima. Zbog najavljene olujne bure u cestovnom prometu očekujemo ograničenja za pojedine skupine vozila na dionicama autocesta A1 između Svetog Roka i Posedarja, A6 Rijeka-Zagreb između Delnica i Kikovice, u podvelebitskom dijelu Jadranske magistrale (DC8), na Krčkom i Paškom mostu.

Preporuka je svima koji sutra planiraju putovanje da pozorno prate prometnu situaciju, na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće neka odgode putovanje, zbog najavljenih loših vremenskih uvjeta. Za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom moguć je potpuni prekid prometa iz unutrašnjosti prema Dalmaciji i Hrvatskom primorju.

Pojačan promet teretnih vozila očekuje se tijekom dana na graničnim prijelazima Bajakovo, Bregana, Pasjak i Macelj", poručuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara