Indexu potvrđeno: 1000 eura će dobiti svaka beba, bez obzira na imovinski cenzus

Indexu potvrđeno: 1000 eura će dobiti svaka beba, bez obzira na imovinski cenzus

Foto: FAH

IZJAVA prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da će 1000 eura za novorođenče dobiti oni koji su to zaslužili, ali ne i oni koji su potrebiti i siromašni poprilično je šokirala javnost. Što je Karamarko time želio poručiti ostaje nejasno, no iz Ministarstva socijalne skrbi i mladih nam je potvrđeno da bi se ova mjera trebala odnositi na svako novorođeno dijete, bez obzira na imovinski cenzus.

> Karamarko: Osigurali smo 1000 eura za bebe onima koji su zaslužili

Kako doznajemo u Ministarstvu socijalne politike i mladih, da bi se ova mjera provodila, prvo se trebaju donijeti izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

"Izmjene Zakona predviđene su za drugi kvartal ove godine, znači da ih trebamo donijeti do lipnja. Ono što možemo reći je da se ova mjera od 7500 kuna po novorođenčetu neće primjenjivati retrogradno već za onu djecu koja su rođena od dana kad nove izmjene Zakona stupe na snagu", rekli su nam u Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Kao što je i Karamarko danas rekao, Vlada je za ovu mjeru predvidjela 100 milijuna kuna ove godine, što znači da ovu naknadu može dobiti svega 13.300 beba.

Podsjetimo kako je Karamarko danas izjavio: "Obećali smo 1000 eura za svako novorođeno dijete, da to je istina, osigurali smo i 100 milijuna kuna sredstva za to, to bi trebalo krenuti od 1. rujna, no moramo donijeti adekvatan zakon. Vlada je doista socijalno osjetljiva, da, mi jesmo reformska Vlada, ali na taj način da tu reformu osjete oni koji su zaslužili, ali ne oni koji su potrebiti i siromašni", kazao je Karamarko danas u Saboru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara