Indijcu prijeti pet godina zatvora zbog par šaljivih tvitova

Indijcu prijeti pet godina zatvora zbog par šaljivih tvitova
Foto: Facebook

INDIJAC Abhijit Iyer-Mitra (41), stručnjak za obranu, s oko 20.000 sljedbenika na Twitteru, posjetio je u rujnu Hram sunca u Konarku u Orissi. Na Twitteru je objavio video zapis svojeg posjeta, osvrnuo se na izgled erotičnih skulptura u hramu i malo se našalio na račun nekih mještana te s izgledom još jednog drugog, poznatog hrama.

Zbog tih 5 satiričnih tvitova već je skoro mjesec dana u zatvoru, piše BBC.

Ubrzo nakon negativne reakcije na društvenim mrežama na njegov "vulgaran" tvit o skulpturama u Hramu sunca, Abhijit Iyer-Mitra je pojasnio kako se radilo samo o šali i da su skulpture stvarno "izuzetne i posebne".

Povrijeđeni osjećaji 40 milijuna stanovnika

Dvoje lokalnih stanovnika prijavilo ga je policiji. Optužili su ga da je povrijedio osjećaje 40 milijuna stanovnika Orisse, poznate po svojim povijesnim hramovima, plažama i ukusnoj kuhinji.

Abhijit Iyer-Mitra tako je optužen za niz kaznenih djela; za promicanje neprijateljstva između različitih vjerskih skupina, za vrijeđanje vjerskih osjećaja i remećenje javnog reda i mira. Također, vlasti su ga optužile za "opsceni čin na javnom mjestu", za zlouporabu svetog mjesta u svrhu snimanja video snimke i za uvredljive poruke na društvenim mrežama.

Pet godina u zatvoru

Uz sve navedeno, vlasti su ga optužile i za klevetu, u skladu sa zakonom koji još potiče iz kolonijalnog doba.

Za najmanje dva članka optužnice, nije dozvoljena jamčevina, a ako ga se proglasi krivim, Abhijit Iyer-Mitra mogao bi u zatvoru provesti pet godina, piše BBC.

„Iskreno se ispričavam zbog svoje gluposti“, izjavio je Abhijit Iyer-Mitra pred sudom, ali mu niži lokalni sud ipak nije odobrio jamčevinu. Sud naime smatra da bi Abhijit mogao zastrašiti ili utjecati na svjedoke.

Nevladina organizacija za ljudska prava Amnesty International pozvala je indijske vlasti da puste Abhijita Iyer-Mitru na slobodu jer se ovakvim postupkom krše njegova ljudska prava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara