Indonezija: Nastavak vojne ofenzive u Acehu, najmanje 25 mrtvih

NAJMANJE 25 ljudi poginulo je u žestokim sukobima indonezijske vojske i pobunjenika u sjeverozapadnoj pokrajini Aceh drugog dana velike ofenzive s ciljem gušenja pobune separatista, izjavili su u srijedu dužnosnici.

U svojoj prvoj izjavi o ofenzivi, indonezijska predsjednica Megawati Sukarnoputri rekla je da je naredila tu operaciju teška srca i pozvala je građane da je podrže.

"Nadam se da će svi indonezijski građani shvatiti i poduprijeti ovu akciju, uključujući skupine za ljudska prava i demokraciju", rekla je Megawati.

Vojni zapovjednik snaga u Acehu general Endang Suwarya izjavio je u srijedu da vojnici ulaze u sjeverna uporišta pobunjenika, Bireun i Pidie, i da je moguće uvođenje policijskog sata na tim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Megawati je u nedjelju potpisala odluku kojom se odobrava uvođenje šestomjesečnog izvanrednog stanja i naredila je da 30.000 vladinih vojnika uguši pobunu 5.000 slabo naoružanih gerilaca u Acehu, koji je bogat naftom i plinom.

U međuvremenu su svjetski čelnici pozvali Džakartu da obnovi mirovne pregovore kako bi se okončali sukobi.

Vojska je priopćila da je ubila najmanje 12 pobunjenika i da je uhitila desetke u najvećoj indonezijskoj vojnoj ofenzivi nakon invazije na Istočni Timor 1975.

Glasnogovornik pobunjenika je izjavio da je u žestokim sukobima u srijedu ubijeno najmanje 13 ljudi, među kojima 10 civila, u blizini grada Bireuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara