Indonezija povisila dobnu granicu za brak, želi smanjiti broj dječjih nevjesta

Indonezija povisila dobnu granicu za brak, želi smanjiti broj dječjih nevjesta
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

INDONEZIJSKI parlament povisio je minimalnu dobnu granicu za žene u kojoj smiju stupiti u brak na 19 godina, nadajući se da će tako suzbiti tradiciju dječjih nevjesti, odnosno djevojčica koje u vrlo ranoj dobi postaju supruge, piše CNN.

Prema dosadašnjem zakonu, djevojčicama je dopušteno da se vjenčaju s najmanje 16, a dječacima s 19 godina. Roditelji imaju pravo od lokalnih ureda ili vjerskih sudova zatražiti dozvolu za brak za još mlađe djevojčice; pri čemu za takve slučajeve nije određena minimalna dob.

14% djevojčica vjenčalo se prije 18. godine

Indonezija je osma zemlja na svijetu po broju dječjih nevjesta. Prema podacima UNICEF-, 14% djevojčica u Indoneziji vjenčalo se prije 18. godine, a 1% ih je stupilo u bračnu zajednicu prije navršene 15. godine života.

"Promjene zakona neće biti dovoljne za suzbijanje tradicije dječjih nevjesti. Iako su takvi zakoni i politike ključni u sprečavanju dječjeg braka, moramo raditi i na tome da se promijeni stav prema kojem je ideja dječjeg braka prihvatljiva", rekla je Rachel Yates, izvršna direktorica organizacije Girls Not Brides.

Izmjene postojećih zakona dogodit će se u periodu od tri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara