Informatički stručnjak za sigurnost: Softversko namještanje rezultata izbora mi zvuči kao sci-fi

Informatički stručnjak za sigurnost: Softversko namještanje rezultata izbora mi zvuči kao sci-fi

Screenshot: HRT

TOMISLAV KARAMARKO vjerojatno će uskoro morati na obavijesni razgovor u DORH, zbog izjave u mogućoj krađi mandata DIP će DORH-u podnijeti kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja kaznenog djela izborne prijevare.

Živi zid još je prije upozoraavao na nepravilnosti u izbornoj noći, no bez efekta. Ivan Vilibor Sinčić tvrdi kako su detaljnim provjeravanjem podataka s 327 birališta otkrili gubitak glasova.

"Njihov vlastiti popis od Apisa, službeno objavljen na stranicama DIP-a za prvu izbornu jedinicu, na našoj listi je falilo sto glasova, znači smatram da je nepravilnosti bilo" kaže Sinčić.

Tomislav Karamarko također je danas na Facebooku spomenuo Apis te upozorio kako se nad njegovim radom u izbornom procesu ne provodi nadzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nepravilnost se lako otkriva

"Potpuni nadzor nad biračkim popisima i prebrojavanje glasova u Hrvatskoj obavljala je tvrtka koja je u vrijeme vladavine SDP-a bila u punom državnom vlasništvu, a u njoj su skoro svi zaposleni članovi te partije", napisao je na Facebooku.

U APIS-u sve optužbe odbacuju. Podsjećaju kako se ne bave brojenjem glasova niti sastavljanjem zapisnika biračkih odbora u kojima, ističu, sjede i predstavnici stranaka. Poručuju da svatko od njih ima pravo na kopiju zapisnika, koji su lako usporedivi s izbornim rezultatima još uvijek dostupnima na internetu, javlja HRT.

Informatički stručnjak za sigurnost Lucijan Carić odbacio je Apisovu odgovornost.

"Softvetsko namještanje rezultata zvuči mi kao znanstvena fantastika. Jer vi možete u Apisu teoretski izmisliti rezultat, ali iza tih rezultata ne stoje oni stvarni rezultati koje su dostavili birački odbori, i znači ta diskrapancija se vrlo lako otkrije", rekao je Lucijan Carić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara