Inicijativa mladih Srbije: Srušit ćemo spomenik Miloševiću

Inicijativa mladih Srbije: Srušit ćemo spomenik Miloševiću

Foto: RTS

U Srbiji drama zbog najavljenog podizanja spomenika Slobodanu Miloševiću ne prestaje. Srpska nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava najavila je da će spomenik Miloševiću, ako bude podignut, srušiti istoga dana, javlja B92.

To bi bila obrana demokratske i europske Srbije, a ne vandalizam, kažu iz Inicijative.

""Mi, predstavnici izgubljene generacije, rođeni devedesetih godina, u nojgoorem desetljeću moderne srpske povijesti, obećavamo da spomenik Slobodanu Miloševiću neće opstati nijedan dan u našem gradu", objavila je Inicijativa.

Inicijativa je u proglasu nabrojala sve žrtve Miloševićevog režima u Srbiji i ostatku bivše Jugoslavije, pa navela da govori "i u ime žrtava Miloševićevih krvavih eskadrona koji su sijali smrt od Hrvatske do Kosova", svih žrtava bombardiranja koje do danas nisu popisane imenom i prezimenom, "prisilno mobiliziranih izbjeglica koje su vraćane u grotlo rata iz kojeg su izbjegle", protjeranih vršnjaka koji su došli na traktorima i u Srbiji, umjesto utočišta, dobili zabranu ulaska u glavni grad, "svih žrtava velikosrpske ideje, svih prognanih i ubijenih novinara i političkih protivnika režima".

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić je, govoreći o polemici o bivšem predsjedniku Srbije i SRJ Slobodanu Miloševiću, rekao da će javnost uvijek biti podijeljena oko Miloševića, kao i oko još nekih osoba, te je ponovio da spomenik Miloševiću "ne bi trebao  dijeliti narod" i naveo da "taj spomenik ne bi ni fizički opstao jer bi se vjerojatno samozvani demokrati služili vandalizmom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara