Inicijativa za vojvođansku deklaraciju o suradnji s Haagom

SKUPINA nevladinih organizacija podnijela je Skupštini Vojvodine inicijativu za donošenje deklaracije o suradnji te pokrajine s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu (ICTY), rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare.

Vojvodina ne može postati talac neodgovorne politike saveznih i republičkih vlasti, te bi Skupština Vojvodine trebala donijeti deklaraciju ´kojom će se ograditi od negativnog odnosa prema Haškom sudu i zahtijevati od nadležnih državnih organa da ispunjavaju svoje međunarodne i zakonske obveze´, kazali su predstavnici nevladinih udruga.

´Mora se stati na put dosadašnjoj praksi´ po kojoj se suradnja SRJ s Haškim sudom ´svodila isključivo na trgovinu, zbog dobivanja međunarodne novčane pomoći´, dodali su predstavnici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

´Nove vlasti rade na štetu građana, tako što su od promjena u listopadu 2000. godine naovamo propustile javnost upoznati s činjenicom da su ratni zločini počinjeni i da pojedinci moraju odgovarati za to´, izjavio je direktor novosadskog Centra za regionalizam Aleksandar Popov, kritizirajući činjenicu da je bivši predsjednik Srbije Milan Milutinović u Den Haag otputovao zrakoplovom srbijanske vlade.

Inicijativa je upućena i Tužiteljstvu Haškog suda, Europskoj uniji, Vijeću Europe, OESS-u, kao i veleposlanstvima SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Grčke, Nizozemske, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara