Inino veliko sniženje - Eurosuper 7,58, a Eurodizel 7,80 kuna

Inino veliko sniženje - Eurosuper 7,58, a Eurodizel 7,80 kuna

EUROSUPER 95 nakon ponoći stajat će oko 7,58 kuna dok će Eurodizel pojeftiniti na 7,80 kuna za litru, neslužbeni su podaci novih cijena naftnih derivata na Ininim benzinskim postajama. Prosječno će cijene najtraženijih naftnih derivata biti umanjene za osam posto. U nastavku pogledajte usporedbu prethodnih cijena te novih koje stupaju na snagu nakon ponoći.

Napokon veliko sniženje cijena

Sukladno svjetskom trendu nastavlja se pad cijene naftnih derivata i na Ininim benzinskim postajama čije je posljednje pojeftinjenje bilo prije dva tjedna. Današnje cijene koje nakon ponoći odlaze u prošlost bile su korigirane kada je cijena nafte na svjetskom tržištu iznosila 80,95 dolara za barel i tada je bila u porastu za 4,18 posto.

Danas je situacija sasvim drukčija, cijena nafte na svjetskom tržištu uz male pomake kreće se oko 62 dolara, ali je u daljnjem padu. Potrebno je napomenuti kako se cijene nafte u Hrvatskoj korigiraju prema cijeni nafte kada je ona dobavljena i kupljena pri mediteranskom tržištu, a ne po cijeni koja je, primjerice, danas zaključena na američkom tržištu.

Po benzin u inozemstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako cijene naftnih derivata u Hrvatskoj padaju još uvijek ne postoji logika između poskupljenja i pojeftinjenja, stoga će oni bliže granici susjednih nam Slovenaca "skočiti" po benzin koji je po litri znatno jeftiniji. Primjerice, Eurosuper 95 nakon 21. listopada stoji 7,11 kuna po litri dok dizel, odnosno Primadiesel, pao na 7,55 kuna što je ušteda od 50-ak kuna koja nije zanemariva.

Ina najavljuje poskupljenje plina

U HRT-ovom Dnevniku gostovao je predsjednik Ine Tomislav Dragičević koji je potvrdio informaciju o sniženju cijena goriva. Dragičević je također objasnio kako prošla sniženja nisu bila toliko drastična kao današnje zato što "je strogo propisano na koji način dolazi do promjene cijena, a cijena proizvoda nije direktno vezana s cijenom barela nafte".

Dragičević dodaje kako smatra da će se cijena nafte u budućnosti zadržati između 50 i 60 dolara po barelu, ali daljnja pojeftinjenja nije mogao potvrditi zato što cijena goriva direktno ovisi o snazi dolara koja trenutno raste.

Dragičević je također kazao kako se Hrvatska mora pripremiti za ulazak u Europu što znači da se gospodarstvo mora naviknuti na skuplje energente, a posebno je istaknuo kako će od 1. siječnja iduće godine doći do poskupljenja plina.

V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara