"Inovativno rješenje" za poskupljenja: Porezne olakšice koje će inflacija ionako proždrijeti

HRVATSKU svakodnevno zahvaćaju nova poskupljenja - cijene goriva divljaju i izazivaju lančanu reakciju pa poskupljuje i hrana, a za početak srpnja je, kao "ljetno osvježenje", najavljeno i poskupljenje struje. No, Vlada je danas ponovno poručila kako "ima rješenje".

Prema najavi ministra financija Ivana Šukera, na dan kad poskupi struja, 1. srpnja, na snagu bi trebale stupiti i izmjene Zakona o porezu na dohodak, prema kojima bi se neoporezivi dio dohotka povećao s 1.600 na 1.800 kuna. Za 200 kuna bi trebao porasti i osobni odbitak za umirovljenike te bi prema novim odredbama on iznosio 3.200 kuna.

Među izmjenama koje je Vlada po hitnom postupku uputila u saborsku proceduru, nalazi se i ona koja se odnosi na osnovni osobni odbitak za uzdržavanu djecu, koji bi trebao porasti za 100 kuna, pa bi od 1. srpnja iznosio 900 kuna.

Vruće rješenje iz Šukerove kuhinje

Ministar Šuker je rekao kako "izmjenama Zakona o porezu na dohodak Vlada želi pomoći građanima da što lakše podnesu inflacijski udar i rast cijena", no pritom nije propustio istaknuti kako će zbog spomenutih olakšica "državni i lokalni proračuni bilježiti manjak od oko 890 milijuna kuna".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, zbog povećanja prihoda od poreza na dohodak, koji su, prema Šukerovim riječima, od početka godine porasli za 20 posto, jedinice lokalne samouprave neće biti oštećene, nego će ih zapasti još veći dio kolača - trebalo bi im pripasti dodatnih 1,5 milijardi kuna.

"Vlada je u prošlom mandatu ostvarila zacrtane ciljeve"

Na adresu Sabora Vlada je poslala i prijedlog godišnjeg obračuna državnog proračuna za prošlu godinu.

"Lanjski proračun pokazuje da je ova Vlada u prošlom mandatu ostvarila zacrtane ciljeve - smanjila je deficit, ubrzala gospodarski rast te brinula o ravnomjernom razvoju i socijalno ugroženim društvenim skupinama. Sada je puno teže nego prošle godine, ali ćemo makroekonomsku stabilnost čuvati i u ovom mandatu", rekao je premijer Ivo Sanader.

I.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara