INSPEKTORI IAEA-E VRATILI SE IZ RUTINSKE MISIJE U IRAKU

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) boravili su u rutinskoj misiji u Iraku tijekom koje su popisali nuklearni materijal u toj zemlji, objavila je u subotu glasnogovornica agencije Melissa Fleming.

Kao rezultat te misije IAEA-nih inspektora, koji su se u Irak vratili krajem srpnja, prvi put od kraja rata 2003., "sav nuklearni materijal u zemlji nalazi se pod pečatom IAEA-e", rekla je.

Naglasila je da se misija nije odnosila na oružje za masovno uništavanje, što joj nije bio ni cilj, te da nije imala ništa s UN-ovim inspektorima za razoružanje.

Sjedinjene Države objavile su 6. srpnja da su iz Iraka uklonile nuklearni materijal ukraden iz nuklearne elektrane Tuwaitha, na jugu zemlje. Riječ je o više od 1,7 tona radioaktivnog materijala koji je mogao poslužiti za izradu "prljave" nuklearne bombe ili biti iskorišten u vojnom nuklearnom programu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Greenpeace je od IAEA-e zatražio da tijekom misije potraži radioaktivni materijal opljačkan iz te elektrane i pronađen u naseljima u njezinoj blizini.

"Sav taj materijal je pod kontrolom" IAEA-e, rekla je glasnogovornica agencije. "Zapečaćen je i pokriven, osim vrlo malog dijela", dodala je, precizirajući da su inspektori obišli samo Tuwaithu. Prema njezinim riječima, posebno su provjerili prirodni uran ili slabo obogaćeni uran uskladišten u blizini tog kompleksa.

(Hina) xzt ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara