Instalacija "Dnevnik utapljanja" Tine Gverović u Domu hrvatskih likovnih umjetnika

INSTALACIJA "Dnevnik utapljanja" umjetnice Tine Gverović postavljena je od večeras u zagrebačkome Domu hrvatskih likovnih umjetnika.

Riječ je o rotirajućoj dia-projekciji praćenoj crtežom i zvukom koji se tijekom šestominutnoga ciklusa čuje neprestano ali s neznatnim promjenama, kao što su digitalne smetnje i promjene visine tona.

Projicirane slike otvorenoga mora vrte se pak jednakom brzinom po zavojitim zidovima Doma hrvatskih likovnih umjetnika na kojima su i jedna statična projekcija koja prikazuje kretanje morskih struja te statična video slika na kojoj je svjetionik.

Po riječima same umjetnice, instalacija je zapravo "ulazak u unutarnji prostor samoga umjetničkog čina", odnosno svojevrstno "utapljanje" umjetnika u stanje duha i prostora u kojemu onda nastaje ono što nazivano umjetničkim djelom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tina Gverović rođena je 1975. u Zagrebu. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1997. a 2000. stječe diplomu Jan van Eyck Akademije u Maastrichtu, i to na poslijediplomskome Centru za dizajn, teoriju i vizualnu umjetnost.

Izložba-instalacija može se vidjeti do kraja siječnja.

(Hina) ip ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara