Integraciju RH u EU podupire i španjolska vlada i narod

INTEGRACIJU Republike Hrvatske u Europsku uniju podupire španjolska vlada ali i narod, kazao je u Zagrebu državni tajnik za europska pitanja u španjolskom ministarstvu vanjskih poslova Ramon de Miguel Egea (de Migel Ehea).

Španjolski dužnosnik, koji je u srijedu doputovao u Zagreb, prvi je predstavnik neke članice Europske unije koji je posjetio Hrvatsku nakon što je ona prošlog tjedna službeno kandidirala za članstvo u EU.

´Mi potpuno podupiremo zamisao integracije Republike Hrvatske u Europsku uniju´, kazao je de Miguel Egea nakon razgovora sA zamjenikom ministra vanjskih poslova Ivanom Šimonovićem.

Hrvatska u tom procesu ima potporu ´ne samo španjolske vlade nego i španjolskog naroda´ jer ´mi bolje nego itko drugi´ poznajemo mukotrpan proces prilagodbe za europsku integraciju, rekao je de Miguel Egea.

Španjolska, koja je među prvima ratificirala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, obećaje i svojim iskustvom u pregovorima i prilagodbi pomoći Zagrebu na tom putu.

´Hrvatska je vrlo zahvalna Španjolskoj i na podršci koju smo dobili i ovim posjetom i drugom zgodom hrvatskoj kandidaturi za EU´, kazao je pak u zajedNičkoj izjavi novinarima Šimonović.

Razmjena Hrvatske sa Španjolskom, jednom od deset gospodarskih najjačih zemalja svijeta, iznosi nezadovoljavajućih otprilike jedan posto hrvatske gospodarske razmjene s inozemstvom i rad na tom području bila je jedna od tema razgovora, rekao je nadalje Šimonović.

U četvrtak ujutro u Hrvatskoj gospodarskoj komori potpisan je i Sporazum između gospodarskih komora Hrvatske i Španjolske, a u pratnji španjolskog dužnosnika je i devet gospodarstvenika. U tom smislu predviđaju se i razmjene posjeta gospodarskih izaslanstava dviju zemalja, kazao je Šimonović.

Od aktualnih poslova on je istaknuo da je Španjolska naručitelj četiri tankera koji se grade u hrvatskim gradilišta, te da je Španjolska počela i ulagati u Hrvatsku.

Do kraja godine predviđa se posjet španjolske ministrice vanjskih poslova Ane Palacio, a očekuje se i skori poziv premijeru Ivici Račanu za posjet Šanjolskoj.

Španjolskog dužnosnika u sklopu dvodnevnog posjeta Zagrebu primit će u četvrtak i predsjednik Republike Stipe Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara