Interpol raspisao tjeralicu za Bosancem koji je sudjelovao u napadima u Parizu

Interpol raspisao tjeralicu za Bosancem koji je sudjelovao u napadima u Parizu
Fotografija nije povezana s događajima u članku Ilustracija: EPA

MEĐUNARODNA policijska agencija Interpol raspisala je tjeralicu za 39–godišnjim Zeničaninom Adisom Abazom koji je prije osam dana uhićen u Njemačkoj zbog povezanosti s terorističkim napadom u Parizu 2015. godine, piše Dnevni avaz.

Tjeralica je raspisana prema naredbi Suda BiH zbog krijumčarenja droge i oružja, za što je Tužilaštvo BiH Abaza optužilo u ožujku ove godine. Abaz je u BiH uhićen u policijskim akcijama protiv organiziranog kriminala. Osuđen je još 2011. na dvije i pol godine zatvora zbog krijumčarenja droge, oružja i vojne opreme.

Nijemci istražuju još dva državljanina BiH

Njemačke vlasti provode istragu protiv ukupno tri bosanskohercegovačka državljanina koji se dovode u vezu s napadom u Parizu kada je ubijeno 130 osoba, reklo je za Hinu ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Nakon što je jučer objavljeno kako je u Dresdenu uhićen Abaz, iz ministarstva vanjskih poslova BiH potvrdili su da njemačke vlasti vode istragu protiv tri bosanskohercegovačka državljanina, o čemu je veleposlanstvo BiH u Berlinu danas dobilo službenu informaciju.

"U informaciji državnog odvjetništva u Dresdenu navedeno je da se istraga u istom predmetu nastavlja protiv imenovanog (Abaz) i još dva državljanina BiH, čija imena nisu navedena", rekao je za Hinu voditelj odjela za odnose s javnošću MVP-a BiH Nebojša Regoje. Kazao je kako se neće objavljivati druge pojedinosti zbog "daljnjeg provođenja istrage".

Abaz je u pritvoru

Iako se ne navodi identitet Abaza, on se nalazi u ekstradicijskom pritvoru, budući da njegovo izručenje traže nadležna tijela Kraljevine Belgije.

Za Abazom je raspisan europski nalog za uhićenje zbog sumnje da je "povezan s aktivnostima terorističke skupine odgovorne za terorističke napade u Parizu od 13. studenog 2015., koji su se dogodili u koncertnoj dvorani Bataclan".

Podsjetimo, u terorističkim napadima na Pariz teroristi Islamske države usmrtili su 130 ljudi, uključujući i 90 osoba u koncertnoj dvorani Bataclan. Ostali napadi dogodili su se u restoranima i kafićima, a bombaši samoubojice aktivirali su i eksplozivne naprave ispred stadiona Stade de France.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara