Invazija turista: Policija na Pilama, građani zamoljeni da ostanu u kućama

U DUBROVNIK su danas ponovno zabilježene velike gužve budući su čak četiri mega cruisera u posjeti tom gradu. Riječ je o MSC Musica, Zenith, Costa Serena i Emerald Princess, s ukupno 12 tisuća gostiju koji su krenuli u razgledanje Grada. U Dubrovniku tako policajci reguliraju kako promet vozila, tako i pješaka budući su gužve u staroj gradskoj jezgri nesnosne.

Velike gužve zabilježene su i na prometnici između Gruža i Pila, a prema starom dobrom običaju, putem lokalnih radio postaja, gradska uprava pozvala je Dubrovčane da ne izlazu iz kuća i ne koriste se vozilima u blizini stare gradske jezgre, za vrijeme invazije mega cruisera.

Stožer za praćenje prometa turista

Dubrovnik koji se ne želi odreći bogata turističkog kolača, domislio se tako rješenja u svrhu što ugodnijeg prolaska turista, a tako je i osmišljen jedinstveni u svijetu "Stožer za praćenje prometa u tijeku turističke sezone", koji ima zadatak upozoravati građane na veliki priliv turista, te ih moliti da ostanu u kućama. Naravno, dok "turistička opasnost" ne prođe. 

Grad Dubrovnik već je više do desetljeća u fazi "promišljanja" prometnog riješena prometnice između Gruža do stare gradske jezgre, koja bi trebala riješiti gužve automobila, no još uvijek se "stoji" na idejama. Nedovršeni gradski parking na Ilijinoj Glavici umjesto dio rješenja, postao je veliki dio problema dubrovačke gradonačelnice i saborske zastupnice Dubravke Šuice, budući je postao epicentar svih njenih financijskih i političkih afera. 

Ploveći policajci?

Stoga se građane i ove sezone poziva na karantenu. Osim problema vlastitih građana koji "smetaju" turistima u razgledavanju, sve veći problem postaju i mega cruiseri. Index je tako jučer prvi izvijestio o sudaru dva megacruisera Poesia i Costa Classica koji je na svu sreću prošao tek s manjom materijalnom štetom. No, svi se sjećaju kako su se prije četiri godine također sudarili cruiseri koji su pokidali podmorske strujne kabele i vodovodne cijevi za otok Lokrum.

U skladu rješenja za pješake, možda se domišljata gradska vlast, sjeti na pučini ispred Dubrovnika postaviti "ploveće policajce" koji bi regulirali promet cruisera i super luksuznih jahta ispred Dubrovnika.

I.Ć. 
Foto:Arhiva 6manje14.com 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara