Investitori od fast food lanaca u V. Britaniji i SAD-u traže da smanje količinu antibiotika u hrani

Investitori od fast food lanaca u V. Britaniji i SAD-u traže da smanje količinu antibiotika u hrani

Ilustracija:YouTube screenshot

VIŠE od 50 ulagača koji upravljaju imovinom vrijednom više od 1,41 bilijuna dolara pokrenuli su inicijativu za ograničavanje korištenja antibiotika u mesu i peradi koje koristi deset najvećih američkih i britanskih restoranskih lanaca među kojima su i McDonalds, Domino's Pizza Group i Wendy's.

Velike investicijske kuće u ožujku su u pismu pozvale velike restoranske lance da utvrde rokove za prestanak korištenja antibiotika u hrani koju koriste u svojoj proizvodnji.

Taj korak uslijedio je nakon upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se svijet kreće prema postantibiotskom razdoblju u kojem se mnoge infekcije više neće moći liječiti zbog prekomjerne upotrebe antibiotika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osamdeset posto antibiotika koji se koriste u SAD-u daje se stoki, objavila je udruga investitora dodajući da izbjegavanje suprotstavljanja neodgovornom trošenju antibiotika ugrožava kako zdravlje tako i profite.

"Te velike prehrambene tvrtke ključni su dio naših mirovinskih i štednih fondova pa se radi o razumnom upravljanju rizicima kada tražimo da iznesu plan rješavanja toga pitanja", kazao je Jeremy Coller, vodeći stručnjak u investicijskoj kući Coller Capital.

"Svijet se mijenja, propisi o upotrebi antibiotika postrožit će se a potrošači se okreću od hrane proizvedene u tvorničkim farmama. Kao upravitelji tih prehrambenih tvrtki i odgovorni ulagači želimo zaštiti i ljudsko zdravlje i vrijednost dioničkih udjela".

Prema udruzi investitora infekcije koje se ne mogu više liječiti zbog otpornosti na raspoložive antibiotike rezultirat će gubicima od sto bilijuna dolara u svijetu do 2050.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara