Iračka prijelazna vlada zauzima se za jaču ulogu UN-a u Iraku

IRAČKA prijelazna vlada uputit će glavnom tajniku UN-a pismo u kojem se naglašava važnost "uloge UN-a u Iraku" i traži njegova stručna pomoć u političkom procesu u zemlji, doznaje se u srijedu iz službenih iračkih izvora.

"Annanu ćemo danas uputiti pismo u kojem pozdravljamo ulogu UN-a i tražimo savjete, u prvom redu za organizaciju općih izbora", rekao je dužnosnik Sami Askari.

"Poruka bi trebala sadržavati našu zahvalnost za ulogu UN-a i njegovu pomoć u uspostavi prijelazne vlade i održavanje općih izbora. Doprinos UN-a Vijeću za privremenu upravu sigurno će koristiti", rekao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"UN će dati legitimitet (političkom procesu), pomoći će svijetu da prizna iračku vladu te pomoći u organizaciji izbora", rekao je Ahmad Chalabi, član iračke prijelazne vlade.

Askari je, međutim, s rezervom reagirao na mogućnost povratka u zemlju UN-ova izaslanika Lakhdara Brahimija, koji je nakon posjeta Iraku u veljači ocijenio da bi u postojećim okolnostima u Iraku bilo teško organizirati "vjerodostojne" izbore.

"Neki članovi Vijeća imaju rezerve prema Brahimijevom mogućem povratku, smatrajući da bi on blokirao rad buduće misije", rekao je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara