Iračka vojska zauzela okrug u pokrajini Kirkuk, desetine poginulih

Iračka vojska zauzela okrug u pokrajini Kirkuk, desetine poginulih

Foto: Hina

IRAČKE snage su zauzele i posljednji okrug u naftom bogatoj pokrajini Kirkuk nakon trosatne borbe s kurdskim pešmergama, doznaje se iz izvora snaga sigurnosti, javljaju agencije i prenose da je bilo žrtava i da je šijitski vjerski vođa pozvao iračke vlasti da zaštite Kurde.

Okrug Altun Kupri, ili Perde na kurdskom, leži na cesti između grada Kirkuka, koji je pao u ruke iračkih snaga u ponedjeljak, i Erbila - prijestolnice poluautonomne regije Kurdistan na sjeveru Iraka koja je u rujnu na referendumu izglasala odcjepljenje od Iraka, suprotno željama Bagdada.

Kurdski borci povukli su se iz grada smještenog na rijeci Zab nakon okršaja, u kojem je, kako javlja njemačka agencija dpa, ubijeno 30 kurdskih boraca i najmanje 10 pripadnika šijitskih milicija povezanih s iračkom vojskom.

"Detalji će biti objavljeni kasnije", kazao je glasnogovornik u kratkoj poruci na društvenoj mreži.

Sistani pozvao vlasti u Bagdadu da zaštite Kurde

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pešmerge su ušli u Kirkuk nakon što je iračka vojska pobjegla iz tog područja pred nadiranjem Islamske države 2014. Kurdi su tako spriječili da naftna polja u Kirkuku padnu u ruku islamskih ekstremista.

Nakon što su omogućili poraz IS-a, kako u Siriji tako i Iraku, Kurdi su se našli na udaru vlade u Bagdadu zbog spomenutog referenduma i primorani su na povlačenje.

Vrhovni šijitski klerik u Iraku, veliki ajatolah  Ali al-Sistani pozvao je vlasti u Bagdadu da zaštite kurdsko stanovništvo na sjeveru zemlje. Sistanijev poziv tijekom molitve u svetom šijitskom gradu Kerbali slijedio je nakon izvješća o zlostavljanju Kurda u Kirkuku i drugim područjima koje su zauzele iračke snage.

Izrael upozorio da Iran jača svoju poziciju u Siriji

Iračke snage krenule su prema gradu Altun Kupri rano ujutro. Čine ih protuterorističke jedinice iračke vojske, policija i jedinice Narodne mobilizacije, koju podržava Iran.

Iran otvoreno podržava šijitske milicije u Iraku i Siriji, gdje je vojna uloga Teherana vrlo znakovita pa je tako danas prvu crtu bojišnice kod sirijskog Alepa obišao načelnik glavnog stožera iranskih oružanih snaga, general Mohamad Baqeri.

Izrael upozorava da Iran jača svoju poziciju u Siriji i poručuje da će "učiniti sve što mora" da očuva svoju sigurnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara