Irački ministar: Danas "odlučujuća bitka" za Najaf, a izaslanstvo konferencije želi prekid vatre

IRAČKI ministar obrane Hazim alShaalan očekuje u srijedu "odlučujuću bitku" za sveti grad Najaf u kojem se američke postrojbe i njihovi saveznici, snage iračke vlade bore protiv pobunjene šijitske milicije, objavila je televizija Al Arabiya.

"U srijedu će se odigrati odlučujuća bitka protiv pristaša (šijitskog radikalnog vjerskog vođe) Moqtade al-Sadra kako bi se njegova Mehdijeva vojska eliminirala i protjerala iz grada", rekao je za TV ministar al-Shaalan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ministar je to kazao dok je istodobno izaslanstvo iračke Nacionalne konferencije, koja od nedjelje okuplja više od 1000 izaslanika iz cijele zemlje sa zadaćom da izabere Nacionalnu skupštinu, najavilo da će od iračkog premijera zatražiti prekid vatre kako bi se moglo vratiti u Najaf i pokušati ponovo razgovarati s Al-Sadrom.

Moqtada al-Sadr odbio se u utorak sastati s izaslanstvom a njegov pomoćnik kazao je prisutnim novinarima da ih Sadr ne može primiti "zbog stalnih američkih napada". Izaslanstvo je čekalo radikalnog vođu tri sata u džamiji imama Alija gdje su ukopani mnogi pripadnici njegovih snaga. Zatim su se vratili u guvernerov stožer dok su na obližnjem groblju trajale borbe.

Nacionalna konferencija, koja je u ponedjeljak izglasala rezoluciju kojom traži "povlačenje Mehdijeve vojske iz mauzoleja, predaju oružja i preobrazbu milicije u političku stranku", nastavila je u srijedu s radom nakon što je produljila zasjedanje za jedan dan.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara