Irački premijer Ibrahim al-Jaafari položio prisegu

IRAČKA vlada koju je sastavio šijitski premijer Ibrahim alJaafari prisegnula je u utorak u Bagdadu na prigodnoj svečanosti, ali na objavljenom popisu njezinih članova nema imena nositelja ključnih ministarstava kao što su ministarstvo obrane, obećano sunitima, i nafte.

Na svečanosti koja je upriličena u konferencijskoj dvorani u Zelenoj zoni, sektoru u središtu Bagdada u kojemu su na snazi iznimno jake mjere sigurnosti, službeno je potvrđena vlada potekla iz ndavnih prvih demokratskih izbora u zemlji, održanih nakon više od 50 godina.

"Prisežem pred Bogom da ću štititi neovisnost Iraka, njegov suverenitet, da ću braniti interese njegova naroda, štititi cjelovitost njegova teritorija, njegovih voda i prirodnih bogatstava te da ću pošteno i nepristrano primjenjivati zakon", kazao je Jaafari polažući prisegu, s desnom rukom na Kuranu. Isto su učinili i ostali članove vlade.

Novi popis članova vlade obuhvaća 30 ministarstava, među kojima su premijer i njegova dva zamjenika, dok je privremeni popis objavljen prošlog četvrtka imao ukupno 37 dužnosti.

Po završetku svečanosti predsjednik Jalal Talabani, Kurd, rekao je da "vlada može biti sigurna da će predsjedništvo biti njezina najveća potpora".

Predsjednik parlamenta, sunit Hajem al-Hassani istaknuo je pak da "zemlja prolazi kroz teško razdoblje, ali je odlučna u nakani da se podigne iz ruševina i da izgradi stabilnu državu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara