Iračko ministarstvo nafte u plamenu, raketama gađana 2 hotela u središtu Bagdada

RAKETAMA koje su u petak ujutro navodno ispaljene s kola koja su vukli magarci, pogođeni su iračko ministarstvo nafte i dva bagdadska hotela u kojima su smješteni strani novinari i humanitarni djelatnici, a u napadima je najmanje jedna osoba ozlijeđena.

Napad se dogodio dan nakon što je kamion-bomba eksplodirao nedaleko ureda kurdske stranke u Kirkuku na sjeveru Iraka pri čemu je poginulo petero, a ozlijeđeno više od 30 osoba. Lokalni dužnosnici za napad su okrivili islamske militante povezane s al-Qaidom.

U dva gotovo simultana napada u Bagdadu, nedugo nakon 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, napadači su na kolima koja su vukli magarci dovezli raketne bacače na ulice ispred hotela i ministarstva, rekao je glasnogovornik američke vojske.

On je kazao da je najmanje osam projektila pogodilo zgradu ministarstva nafte, ali da su samo dva projektila eksplodirala. On je isto tako rekao da je jedna raketa pogodila bagdadski hotel Palestinu, te jedna obližnji Sheraton.

Međutim, na pročelju hotela Palestina, u kojem su smješteni brojni strani novinari, vide se najmanje tri pogotka raketama.

Očevici su rekli da je najmanje jedna osoba ranjena u napadu na hotel.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pripadnici snaga sigurnosti pronašli su u ulici nedaleko hotela magareću zapregu s raketnim lanserom kapaciteta 30 projektila. Policija je priopćila da su najmanje tri rakete ispaljene iz tog lansera.

Američki glasnogovornik kazao je da je još jedan lanser, koji je također bio montiran na kola koja je vukao magarac, pronađen kod ministarstva nafte.

Gosti Hotela Sheraton, koji su hitno evakuirani, vidjeli su gomile stakla u predvorju i kažu da je nekoliko ljudi barem lakše ozlijeđeno.

Jedan čuvar susjedne zgrade kaže da je vidio raketu ili granatu kako leti prema hotelu.

Prema riječima novinara Mohameda Ballouta, koji radi za njemačku televiziju, jedan je američki građanin, koji radi za podružnicu jedne tvrtke u Bagdadu, teško ranjen, no po svemu sudeći u napadu nema drugih žrtava.

Hotel Palestine smješten je uz obalu Tigrisa i u njemu su tijekom rata vođenog protiv bivšeg režima bili smješteni svi strani novinari u Bagdadu. Hotel se po završetku vojnih akcija nalazi pod zaštitom američke vojske.

CNN je javio da je najmanje jedna osoba ranjena, a očevici tvrde da nema poginulih.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara