Irak kaže da nema veze s napadom dronovima na saudijska naftna postrojenja

Irak kaže da nema veze s napadom dronovima na saudijska naftna postrojenja
Foto: EPA

IRAK je danas opovrgnuo navode da je njegov teritorij korišten za izvedbu napada dronovima na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji. 

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran, objavili su da su s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje u Abkaiku i obećali saudijskom režimu već i bolnije iduće operacije ako ne prekine agresiju na Jemen. 

"Ustav obvezuje Irak da ne dopusti uporabu svojeg teritorija na agresiju na susjedne zemlje", objavio je na Twitteru ured iračkog premijera Adela Abdel-Mahdija u nedjelju.

U objavi premijer Mahdi dodaje da će se njegova vlada "odlučno" suprotstaviti svakom pokušaju kršenja iračkog ustava u tom smislu. 

Mahdi pritom poziva sve zaraćene strane u Jemenu da okončaju sukobe.

Pompeo optužuje Iran

Ranije u nedjelju susjedna država Iran odbacila je tvrdnju američkog državnog tajnika Mikea Pompea da je ona odgovorna za napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji.

Prema saudijskoj televiziji, napad nije poremetio izvoz nafte. Međutim, The Wall Street Journal i američka mreža CNN prenijeli su u subotu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Saudijska Arabija svakoga dana izvozi preko 7 milijuna barela nafte.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a u kolovozu je proizvodila prosječno 9, 85 milijuna barela, prema podacima američke agencije za energetske informacije.

"Napad bez presedana"

Pompeo je akciju nazvao "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom".

Iran je u nedjelju poručio da je napad na naftne pogone odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu.

Neki su politički analitičari ocijenili da će napad na naftna postrojenja u žižu staviti rat u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji na Arapskom poluotoku, koji je odnio najmanje 10.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu u kojoj glad prijeti 20 milijuna ljudi, prema procjenama UN-a.

Arapska koalicija, predvođena Saudijskom Arabijom, koju oružjem i obavještajnim podacima pomaže Zapad, uplela se u rat u Jemenu od 2015. protiv pobunjenih Hutija koji imaju potporu šijitskog Irana.

Rat u Jemenu smatra se "posredničkim" ratom u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudijska Arabija i šijitski Iran.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara