Irak: Obnavljaju se "Rajski vrtovi"

Znamenite iračke močvare, koje neki smatraju lokacijom biblijskog Rajskog vrta, bit će vraćene u stanje u kakvom su se nalazile stoljećima, objavio je program UNa za zaštitu okoliša (UNEP).

UNEP će uz pomoć japanske vlade i uloženih 11 milijuna dolara oživjeti močvare na jugu Iraka, koje je režim Sadama Huseina isušio gradnjom brana na Eufratu i Tigrisu.

Otkako je Sadam srušen s vlasti lokalno je stanovništvo otvorilo brane i počelo polako puštati vodu u močvare koje bi u suprotnom potpuno nestale do 2008. godine. Bivša je vlada, naime, uspjela potpuno isušiti 90 posto toga područja koje se proteže na 15.000 četvornih kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U području živi 85.000 ljudi, većinom šijita, koji se smatraju nasljednicima civilizacija Babilonaca i Sumerana i žive u tradicionalnim nastambama od trske.

Direktor UNEP-a Klaus Toepfer ističe da su "Močvare Mezopotamije" najveći vodeni ekosustav na kopnenom dijelu Bliskog istoka i zapadne Euroazije. Osim što imaju veliku kulturnu i civilizacijsku povijest, močvare su također dom brojnim rijetkim vrstama životinja.

(Hina) xdj ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara