Irak optužen za materijalnu povredu UN-ove rezolucije, rat sve izgledniji

IRAČKI dossier o naoružanju predstavlja `materijalnu povredu` UN-ove rezolucije 1441- izjavili su dužnosnici SAD-a.

Prema UN-ovoj rezoluciji 1441, vijeće sigurnosti u slučaju `materijalne povrede` može razmotriti korištenje vojne sile .

``Trebalo bi biti očito da obrazac ozbiljnih propusta u iračkoj deklaraciji nije rezultat slučajnosti, previda ili tehničkih pogrešaka. To su greške koje prema nama predstavljaju materijalnu povredu UN-ove rezolucije`` - izjavio je veleposlanik SAD-a John Negroponte, usprkos jutrošnjim najavama da SAD vjerojatno neće koristiti termin `materijalna povreda`.

Američki dužnosnici međutim izjavljuju da korištenje termina `materijalna povreda` u ovom trenutku ne znači da je napad neizbježan.

Voditelj UN-ovog tima inspektora Hans Blix je kazao da u iračkoj izjavi postoje nedosljednosti, što ne pridonosi ´uvjerenju da zabranjeno oružje ne postoji´. On ocjenjuje da Irak u svojoj izjavi nije ponudio nikakve ´značajne informacije´, s čime se, kako je rekao, složila i Francuska.

Prema rezoluciji usvojenoj 8. prosinca potrebna su dva uvjeta da bi se proglasilo materijalno kršenje. Lažne izjave ili propuste treba pratiti i iračko kršenje suradnje s inspektorima UN-a.

Ruski veleposlanik u UN-u Sergej Lavrov je rekao da nije na jednom veleposlaniku da proglasi materijalno kršenje, a njegovu su ocijenu prihvatili i ostali veleposlanici.

Powell: Irak nije spomenu antraks, plin sarin...

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da je iračka izjava o naoružanju puna obmana i propusta te da stoga predstavlja ´materijalno kršenje´ UNovih rezolucija.

On je kazao da ako Bagdad ustraje u ´laganju´ i ´hinjenju´ neće biti miroljubivog riješenja za pat poziciju u kojoj se našao irački program naoružanja, iako je dao do znanja da će proći još tjedni prije donošenja odluke o vojnoj intervenciji.

Powell je novinarima izjavio da se Irak narugao i slovu i duhu UN-ove rezolucije 1441, jer nije otkrio sve podrobnosti vezane uz svoj program naoružanja.

Powell irački izvještaj smatra ``katalogom recikliranih informacija i sistematskih propusta.``

``Ovu igru vidjeli smo već mnogo puta, i ona ne funkcionira`` - rekao je Powell.

``Naši su stračnjaci zaključili da je (izjava) sve samo ne precizna ili potpuna``, zaključio je američki državni tajnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najvažnijim propustima Powell je naveo iračko nespominjanje rezervi anthraxa, toksina botulinuma, iperita, plina sarina i nervnog plina VX, nazvavši iračku izjavu ´novom laži´.

Irak spreman UN-u ponuditi dodatna razjašnjenja

Irački potpredsjednik Taha Yassin Ramadan izjavio je da će Bagdad, ako bude potrebno, UNu ``ponuditi dodatna razjašnjenja`` glede izjave o naoružanju.

``Tvrdim da je izvješće potpuno. Ako bude potrebno, Irak je spreman na dodatna razjašnjenja``, rekao je Ramadan u snimljenom razgovoru za francuski radio RFI.

On je ponovio iračko stajalište da Irak ne posjeduje oružje za masovno uništenje.

``Irak ne posjeduje oružje za masovno uništenje. SAD to zna ali traži izgovor za napad``, dodao je.

Nije poznato da li je Ramadan intervju za francusku postaju dao prije ili nakon što su Sjedinjenje Države u Vijeće sigurnosti izjavile da iračka izjava predstavlja ´materijalno kršenje´ rezolucije 1441.

Zamjenik iračkog predstavnika u UN-u negirao je da iračka izjava predstavlja `materijalno kršenje` rezolucija UN-a, optuživši SAD da traži razlog za svrgavanjem predsjednika Sadama Huseina.

``Sjedinjene Države su jasno dale do znanja da se ne radi o razoružanju već o promijeni legitimne iračke vlade``, rekao je irački diplomat Muhammed S. Ali.

U ovoj vijesti dijelom su korišteni izvještaji agencije HINA

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara