Irak: Tko je tko među najbližim suradnicima Saddama Husseina

IRAČKU vlast osim maršala Saddama Husseina alTikritija, predsjednika zemlje, vrhovnog zapovjednika oružanih snaga, predsjedavajućeg Revolucionarnog vijeća i tajnika iračkog vodstva stranke Baas, čini i njegov najuži krug u kojem su uz članove njegove obitelji i vjerni surevolucionari.


Saddam Hussein, koji je na vlast došao 1979. godine uklanjajući svoje protivnike jednostavnom metodom - metkom u glavu, ne može sam vladati zemljom koja ima 22 milijuna stanovnika. On se oslanja na dva potporna stupa - članove svoje obitelji i surevolucionare koji ga vjerno prate godinama.

Sadamova dva sina imaju posebno veliku moć i utjecaj - a osim toga pripremaju se da jednoga dana preuzmu vodstvo u Iraku.

Trenutačno se čini da Sadam preferira svoga mlađeg sina Qusaya, koji je vjerna kopija oca. On se, izgrađujući svoju vlastitu bazu moći, koncentrirao na iračke vojne i sigurnosne organizacije. U svibnju 2001. godine izabran je u iračko vodstvo stranke Baas. Stranka Baas raširena je diljem arapskog svijeta, a cilj joj je jedinstvo Arapa. Tko god se nalazi na čelu te stranke u bilo kojoj arapskoj zemlji je važna osoba.

Stariji Saddamov sin Uday neobuzdani je karakter, poznat po tome što na ulicama odabire djevojke koje su "pozvane" da neko vrijeme provedu s njim, a u svom je stanu svojedobno ubio jednog od osobnih tjelohranitelja svoga oca. Uday je 1996. preživio atentat u kojem je teško ranjen. Njegova baza moći je svijet medija - kojim on upravlja željeznom šakom. Uday je također oformio svoje vlastite policijske snage.

Još jedan od ključnih članova tog klana je Sadamov rođak general Ali Hasan al-Majid. Kurdi ga nazivaju "kemijskim Alijem" jer je on 1988. godine naredio da se kurdski grad Halabja napadne kemijskim oružjem. Imenovan je "guvernerom" Kuvajta nakon što je Irak izvršio invaziju na tu zemlju. On je jedan od najvjernijih Saddamovih pristaša.

Tarik Aziz postao je međunarodno poznat kada je tijekom rata u Perzijskom zaljevu bio ministar vanjskih poslova. Aziz, kršćanin, snažno se zalaže protiv zapadnjačkog utjecaja u regiji. On je danas zamjenik premijera, a postao je poznat po tome što je odbio prihvatiti pismo bivšeg predsjednika Georgea Busha za Saddama Husseina na sastanku s tadašnjim američkim državnim tajnikom Jamesom Bakerom u Ženevi samo nekoliko dana prije početka rata u Zaljevu.

Sadašnji ministar vanjskih poslova Naji Sabri al-Hadithi navodno je dobar prijatelj Qusaya Huseina te je vjerojatno zbog toga i dobio tako važan položaj.

Dva najbliža Saddamova savjetnika su Izzat Ibrahim i Taha Yasin Ramadan. Oni se mogu vidjeti na svim važnijim Sadamovim sastancima i njegovi su najvjerniji pobornici.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara