Irak: UN-ovi inspektori pretražili nekoliko sumnjivih lokacija

UN-ovi timovi za kontrolu oružja pretražili su u ponedjeljak nekoliko lokacija u Iraku sumnjajući da se u njima proizvodi oružje za masovno uništenje, dok Bagdad istovremeno najavljuje kako je spreman za mogući rat sa SAD-om.

Irački dužnosnici su objavili da su UN-ovi inspektori i stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) pretražili najmanje sedam lokacija, među njima dva fakulteta.

Glasnogovornik IAEA-e u Beču procijenio je da će njihova misija u Iraku trajati oko godinu dana i da istražitelji imaju bezrezervnu podršku Vijeća sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šef UN-ovih inspektora Hans Blix i voditelj misije IAEA-e Mohamed ElBaradei trebali bi idući vikend otputovati u Bagdad i s iračkim dužnosnicima razgovarati o onome što nazivaju velikim prazninama u tvrdnjama Iračana kako ne posjeduju zabranjeno oružje.

Inspektori su pred Vijećem sigurnosti prošli tjedan rekli da u dosadašnjem radu nisu otkrili čvrste dokaze da Irak posjeduje zabranjeno oružje, dodavši ipak da Bagdad nije pružio odgovore na sva pitanja.

Washington je dao naslutiti da bi se, ako Irak ne pruži odgovarajuće odgovore, to moglo smatrati neispunjavanjem UN-ovih rezolucija i povodom za rat.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara