IRAKU SUSJEDNE ZEMLJE NEMAJU NOVCA ZA HUMANITARNE POTREBE - UN

Humanitarne agencije i zemlje koje graniče s Irakom dobile su premalo novca za slučaj rata u Iraku pri čemu bi čak 60 posto Iračana moglo ostati bez izvora opskrbe, izjavili su u nedjelju sudionici humanitarne konferencije koju je sazvala Švicarska.

Rezimirajući razgovore predstavnika tridesetak država - zemalja donatora i onih koji graniče s Irakom, te 21 humanitarne agencije, predsjednik Uprave razvoja i švicarske suradnje Walter Fust je ocijenio da prevladava jednoglasno mišljenje o razarajućim učincima na civile u slučaju rata.

´Kriza bi mogla poprimiti goleme razmjere, 60 posto Iračana će biti odsječeno od svakodnevnog izvora opskrbe ako program ´nafta za hranu´ bude prekinut´, istaknuo je. Žene i djeca će posebice biti pogođeni jer 10 posto domaćinstava vode žene´.

Prema istraživanjima humanitarnih organizacija, ´40 posto djece u Iraku drži da nije vrijedno živjeti´, kazao je Fust na konferenciji za novinare.

On je naglasio da ´će težak teret pasti na Iraku susjedne zemlje, koje će se suočiti s ´teškim problemima´ zbog nestašice financijskih sredstava, jer je njima, kao i humanitarnim agencijama podijeljeno premalo novca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara