IRAN IZRUČIO ČLANOVE AL-QAIDE SAUDIJSKOJ ARABIJI - BBC

Iran je Saudijskoj Arabiji izručio jedan broj pripadnika alQaide saudijskog podrijetla, javila je subotu službena iranska novinska agencija IRNA, a prenio britanski BBC.

IRNA se pozvala na riječi iranskog veleposlanika u Rijadu koji je rekao kako je određeni broj članova al-Qaide uhićen u Iranu nakon rata u Afganistanu, no on nije naveo njihova imena niti broj koliko ih je izručeno ili pak kada je došlo do njihova izručenja Arabiji.

Prošle je nedjelje IRNA objavila izjavu glavnog tajnika Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti Hassana Rohanija, koji je rekao kako je Iran otkrio da al-Qaida ima namjeru izvršiti veći broj napada na njegovu teritoriju.

"Njihove (al-Qaidine) planove za izvođenje terorističkih djela širokog ranga unutar Irana neutralizirale su naše obavještajne službe", rekao je Rohani ne navodeći pojedinosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je dugogodišnji politički neprijatelj Sjedinjenih Država, Iran je osudio terorističke napade na SAD od 11. rujna koji se pripisuju terorističkoj mreži al-Qaida i žestoko se suprotstavio vladavini bivših sponzora te terorističke mreže u susjednom Afganistanu, talibana.

Iran je ranije objavio da je uhitio jedan broj pripadnika al-Qaide, uključujući neke visoke figure u bin Ladenovoj organizaciji, no odbio je navesti njihova imena i izručiti ih američkim dužnosnicima radi ispitivanja.

Obavještajne službe i mediji nagađaju da Iran možda, među ostalima, drži Saada bin Ladena, sina al-Qaidinog čelnika, šefa sigurnosti te terorističke mreže, Egipćanina Saifa al Adela te glasnogovornika, Kuvajčanina podrijetlom, Sulaimana Abu Ghaitha.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara