RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

Iran kaže da je zaplijenio samo jedan tanker, SAD poslao avion u nadzor tjesnaca

Iran kaže da je zaplijenio samo jedan tanker, SAD poslao avion u nadzor tjesnaca
Foto: EPA

AMERIČKA vojska objavila je da je njezin nenaoružani izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca, prateći stanje nakon iranske zapljene britanskog tankera te je u stalnom kontaktu s američkim brodovima u tom području.

>>Iranska revolucionarna garda otela dva britanska tankera u Hormuškom zaljevu

"Imamo izviđački zrakoplov u međunarodnom zračnom prostoru koji prati stanje u Hormuškom tjesnacu", rekao je potpukovnik  Earl Brown, glasnogovornik američkog središnjeg zapovjedništva.

"Središnje zapovjedništvo američke mornarice u kontaktu je s američkim brodovima koji plove tim područjem kako bi ih osiguralo", rekao je Brown.

SAD u Saudijsku Arabiju šalje 500 vojnika

Drugi američki dužnosnik, govoreći pod uvjetom da ostane anoniman, rekao je da će SAD u Saudijsku Arabiju poslati oko 500 pripadnika oružanih snaga.

Iran je u petak zaplijenio britanski tanker Stena Impero i mornarica Čuvara revolucije privela ga je navečer u Bandar Abas, a istraga je, prema iranskoj novinskoj agenciji Fars, započela u subotu.

Britanija je ranije u petak objavila kako hitno traži informacije o tankeru koji je bio na putu za luku u Saudijskoj Arabiji kada je iznenada promijenio smjer plovidbe nakon prolaska kroz tjesnac.

Vlasnik tankera tvrtka Stena Bulk objavila je da brod nije više pod kontrolom posade i da članove posade nisu uspjeli kontaktirati.

Jučer je objavljeno i kako je zaplijenjen još jedan tanker, ali su iz Irana izvijestili kako je taj tanker bio samo zaustavljen te kako je pušten.

Iran kaže da je tanker sudjelovao u nesreći

Iran je u subotu objavio da je zaplijenjeni britanski tanker sudjelovao u nesreći s iranskim ribarskim brodom te je ignorirao njihove pozive u pomoć, objavila je agencija Fars pozivajući se na službene izvore.

Sva 23 člana posade tankera su u luci Bandar Abas i ostat će na brodu do kraja istrage, piše agencija.

Posadu čini 18 Indijaca i još pet iz Rusije, Filipina, Litve i drugih zemalja, rekao je voditelj lučke uprave u južnoj iranskoj pokrajini Hormozgan Alahmorad Afifipur za Fars.

Ranije su poručili da su zaplijenili britanski tanker Stena Impero zbog "nepoštovanja međunarodnog pomorskog zakona" i na "zahtjev lučkih i pomorskih vlasti pokrajine Hormozgana". 

"Tanker je isključio svoj AIS (automatski identifikacijski sustav za praćenje brodova) i oglušio se o nekoliko upozorenja prije nego što je zaplijenjen", rekao je za agenciju IRNA neimenovani vojni izvor. Osim toga tanker je plovio u pogrešnom smjeru u koridoru i oglušio se na naredbe, rekao je.

Čuvari su dodali da je Stena Impero "nakon zapljene dovučen do obale i predan vlastima radi provedbe zakonske procedure i istrage".

Vlasnik tankera tvrtka Stena Bulk odgovorila je da je tanker "u cijelosti poštivao sve propise o plovidbi te međunarodne propise".

Sve gori odnosi Irana i zapadnih zemalja

Objava o zapljeni Stene Impero slijedila je nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud u Gibraltaru odlučio za 30 dana produljiti zadržavanje iranskog tankera Grace 1.

Odnosi između Washingtona i Teherana pogoršali su se prošle godine kad je američki predsjednik Donald Trump odbacio međunarodni sporazum o ograničavanju iranskog nuklearnog programa postignut 2015. i uveo sankcije protiv Irana koje su naštetile gospodarstvu te zemlje.

Iran je u lipnju u Zaljevu srušio američku bespilotnu letjelicu, a 4. srpnja britanske pomorske snage zaplijenile su iranski anker Grace 1 pod sumnjom da je krijumčario naftu Siriji čime je kršio sankcije Europske unije.

Hormuškim tjesnacem prolazi trećina svjetske sirove nafte koja se prevozi morskim putem, a Iran je zbog napetosti sa Sjedinjenim Državama koje su mu obnovile sankcije već dao naslutiti da bi mogao zatvoriti taj strateški prolaz.

Napetosti su se dodatno zaoštrile proteklih mjeseci zbog napada na tankere za koje Sjedinjene Države optužuju Iran, koji to odbacuje, kao i iransko uništavanje američke bespilotne letjelice. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara