IRAN: MEĐUNARODNI SPASIOCI KREĆU IZ KERMANA ZA BAM

Spasilačke ekipe iz cijelog svijeta zatekle su se u nedjelju ujutro u zračnoj luci Kerman u očekivanju zrakoplova kojim bi se prebacili u pogođeno područje Bama, na oko 200 kilometara jugoistočno od grada Kermana u istoimenoj provinciji.

Neke su ekipe, Austrijanci i Norvežani, stigli u subotu navečer.

Oko devet sati ujutro po mjesnom vremenu u Bam se iz Kermana uputilo francusko medicinsko osoblje, njih oko 60-ak.

Francuska vlada je teretnim zrakoplovom poslala i poljsku bolnicu koja bi tijekom dana trebala biti prebačena u područje katastrofe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Do sada su u Bam pristigle ekipe iz Švicarske, Turske, Velike Britanije, Italije, Luksemburga, Azerbejdžana, Španjolske, Ukrajine i Poljske.

Zbog vrste konstrukcija domova, izrađenih od nepečene opeke, spasioci izražavaju bojazan da ispod ruševina nema još puno preživjelih. Osim toga, tako izrađene kuće su se pretvorile u hrpu prašine i tu se džepovi zraka puno teže formiraju, za razliku od betonskih kuća.

"Čak i s obilnim dovodom zraka, najviše se ispod ruševina može preživjeti 72 sata", rekao je profesionalni finski spasioc Ari Vakkilainen.

Spasiocima stoga preostaje još oko 20 sati da pronađu eventulne preživjele. Na terenu je trenutno svega 30 posebno obučenih pasa i to otežava potragu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara