Iran napao SAD: Nisu zabrinuti kad njihovi saveznici bombardiraju djecu

Iran napao SAD: Nisu zabrinuti kad njihovi saveznici bombardiraju djecu
Screenshot: YouTube/PBS

SJEDINJENE DRŽAVE negiraju stvarnost optužujući Teheran za napade na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici, rekao je danas iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif i zapitao zašto se SAD ne brinu ratni zločini u Jemenu počinjeni američkim oružjem.

"Sjedinjene Države negiraju stvarnost ako misle da jemenske žrtve najgorih ratnih zločina tijekom četiri i pol godine neće odgovoriti", napisao je Zarif na Twitteru aludirajući na žrtve napada koalicije koju je vodila Saudijska Arabija u Jemenu.

"Možda ih zabrinjava činjenica što stotine milijardi dolara (od američke prodaje oružja službenom Rijadu) nisu presrele jemensku paljbu. Optuživanjem Irana ništa se neće promijeniti", dodao je. 

”SAD nije brinulo bombardiranje djece u Jemenu”

"Sjedinjene Države nisu zabrinute kada njihovi saveznici dulje od četiri godine nemilosrdno bombardiraju djecu u Jemenu, američkim oružjem i uz njihovu vojnu pomoć. Ali jako su zabrinuti kada žrtve reagiraju na jedini mogući način, napadom na rafinerije nafte koje pripadaju napadačima", napisao je Zarif u drugoj poruci.

U subotu su, podsjetimo, jemenski pobunjenici Huti, za koje Teheran kaže da ih politički podržava, preuzeli odgovornost za napade dronovima na dva naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, velikom regionalnom iranskom suparniku.

SAD vjeruje da je napad stigao iz Irana

No, Sjedinjene Države vjeruju da su napadi na saudijska postrojenja izvedena sa sjeverozapada Irana, rekao je američki dužnosnik u utorak, a saudijski ministar energetike najavio je da će do kraja rujna proizvodnja biti obnovljena na 11 milijuna barela na dan. 

Trojica dužnosnika koja su za Reuters govorila pod uvjetom da ostanu neimenovani, rekli su da su napadi izvedeni i krstarećim raketama i bespilotnim letjelicama, što znači da su bili kompleksniji i sofisticiraniji nego što se isprva mislilo.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao kako se čini da iza napada stoji Iran no Washington nije pružio konkretne dokaze kojima bi potkrijepio svoje optužbe, koje Iran potpuno odbacuje. 

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei reako je ranije u utorak da nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015.

Saudijski ministar energetike najavio je u utorak da će proizvodnja nafte biti potpuno obnovljena nakon što je bila prepolovljena napadima te da će dosegnuti 11 milijuna barela na dan do kraja rujna.

Do kraja studenoga trebala bi dosegnuti 12 milijuna barela na dan, rekao je princ Abdulaziz bin Salman na konferenciji za novinare. 

Cijene nafte koje su u ponedjeljak porasle gotovo 20 posto su u utorak naglo pale. Cijena barela je pala za 3.72 dolara i iznosi 65.30 dolara.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara