Iran ublažava mjere, otvaraju se muzeji, povijesne znamenitosti, a uskoro i svetišta

Iran ublažava mjere, otvaraju se muzeji, povijesne znamenitosti, a uskoro i svetišta
Ilustracija: EPA

IRAN je danas počeo otvarati tvrtke te vjerske i kulturne institucije dok ublažava restriktivne mjere nametnute kako bi se zaustavila pandemija koronavirusa.

Sutra se otvaraju muzeji i povijesne znamenitosti, a svetišta u ponedjeljak

Muzeji i povijesne znamenitosti otvaraju se sutra, kada se slavi Ramazanski bajram, kojim završava muslimanski sveti mjesec posta ramazan, najavio je iranski predsjednik Hasan Rohani na državnoj televiziji.

Svetišta - od kojih su neka postala žarišta epidemije koronavirusa - otvorit će se u ponedjeljak. Rohani je prošli tjedan rekao da će se svetišta otvoriti na tri sata ujutro i tri sata popodne. Neki dijelovi u svetištima poput uskih koridora ostat će zatvoreni radi sigurnosti od prenošenja zaraze.

Ljudi se od sljedeće subote vraćaju na posao

U sklopu daljnjeg ublažavanja restriktivnih mjera svi radnici u zemlji od sljedeće će se subote vratiti na posao, najavio je iranski predsjednik. 

"Možemo reći da smo prošli tri faze u pogledu koronavirusa", rekao je Rohani.

Iranski predsjednik prošli tjedan je najavio da će se restorani ponovno otvoriti po završetku ramazana te da će se nastaviti sportske aktivnosti, ali bez gledatelja. Sveučilišta, ali ne i medicinske škole, ponovno će se otvoriti 6. lipnja.

U Iranu je do sada zaraženo više od 130.000 ljudi

Iranski predsjednik kazao je i da je 88 posto žrtava covida-19 u Iranu patilo od drugih bolesti. Prema podacima iranskoga ministarstva zdravstva, u zemlji je dosad od pandemije umrlo više od 7000 ljudi, a zaraženo je više od 130.000.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara