Iran: Neće biti rata s SAD-om

Iran: Neće biti rata s SAD-om
Foto: Hina/ EPA

IZMEĐU Irana i SAD-a neće biti vojnog sukoba, rekao je tajnik iranskoga Vrhovnog nacionalnog sigurnosnog vijeća, a prenijela ga je državna novinska agencija IRNA.

Zabrinutost zbog mogućeg vojnog sukoba između Irana i SAD-a porasla je nakon prošlotjednih napada na dva naftna tankera pored Zaljeva.

Washington je okrivio dugogodišnjeg neprijatelja Iran za napade, no Teheran je opovrgnuo upletenost.

"Između Irana i Amerike neće biti vojnog sukoba jer nema razloga za rat. Optuživanje drugih zemalja postalo je među američkim dužnosnicima uobičajena praksa dok nastoje izvršiti pritisak na druge zemlje", rekao je Ali Šamhani. 

U međuvremenu je glasnogovornik iranske Organizacije za atomsku energiju Behruz Kamalvandi rekao da Teheran neće produljiti dvomjesečni rok za početak povlačenja iz obveza dogovorenih u sklopu nuklearnog sporazuma.

Iran u svibnju prestao ispunjavati neke obveze iz nuklearnog sporazuma

Iran je u svibnju prestao ispunjavati neke obveze iz nuklearnog sporazuma sklopljenog sa svjetskim silama, nakon što se SAD jednostrano povukao iz sporazuma 2018. te ponovno nametnuo sankcije Teheranu.

Iranski predsjednik Hasan Rohani izjavio je da je povlačenje iz dijela obaveza prema tom sporazumu "minimalna" mjera koju je Teheran mogao usvojiti. 

U svom govoru u srijedu, koji je prenosila državna televizija, Rohani je rekao da Iran neće pregovarati s SAD-om pod pritiskom.

Iran je u svibnju objavio da će početi obogaćivati uran na višoj razini ako svjetske sile ne zaštite svoje ekonomije od američkih sankcija unutar 60 dana.

"Iranski dvomjesečni rok preostalim potpisnicama JCPOA (nuklearnog sporazuma) ne može biti produljen, a druga faza bit će provedena kao što je planirano", rekao je Kamalvandi, a prenosi ga novinska agencija Tasnim.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara