Iran: "Nove američke sankcije su nelegitimne, nastavljamo s razvojem oružja"

Iran: "Nove američke sankcije  su nelegitimne, nastavljamo s razvojem oružja"

Foto: FAH

IRAN je u ponedjeljak priopćio da su novi američki potezi usmjereni prema zauzdavanju programa balističkih projektila "nelegitimni", poručivši da će nastaviti s razvojem konvencionalnog vojnog oružja.

SAD je u nedjelju uveo sankcije za 11 tvrtki i osoba jer su omogućavali dopremu komponenti za balističke projektile u Iran "zametanjem tragova" o njihovu stvarnom odredištu putem mreže "paravan" tvrtki, dan nakon ukidanja niza mjera proglašenih zbog iranskog nuklearnog programa. 

Više Iranaca i mreža tvrtki baziranih u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u Kini dodani su na američku financijsku crnu listu, objavilo je američko ministarstvo financija. Njihova eventualna imovina u SAD-u će biti zaleđena i zabranjeno im je poslovati s američkim tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Islamska Republika odgovorit će na te oštre i propagandističke mjere nastavkom svog legalnog programa još snažnije nego prije i razvojem svojih obrambenih kapaciteta", priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova.

Samo jedan dan nakon što je na snagu stupio sporazum o nuklearnom programu između velikih sila i Irana, uvode se ove sankcije zbog testiranja balističkih raketa 10. listopada i 21. studenoga., što je UN ocijenio kršenjem rezolucije iz 2010., koja Iranu zabranjuje korištenje balističkih projektila zbog straha da ne budu opremljeni nuklearnom bojevom glavom.

Iran ističe da se radi isključivo o konvencionalnim bojevim glavama te proziva Washington da svojim saveznicima na Bliskom istoku prodaje oružje u vrijednosti više milijardi dolara godišnje kojim se vrše "ratni zločini protiv Palestinaca, Libanonaca i u najnovije vrijeme protiv stanovnika Jemena".

"Američke sankcije protiv iranskog programa balističkih projektila nemaju pravni niti moralni legitimitet". izjavio je glasnogovornik ministarstva Hosein Jaberi Ansari.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara