Iran pred ICJ-em traži odštetu od Washingtona

IRAN je od Međunarodnoga suda pravde (ICJ) zatražio da Sjedinjenim Državama naredi da mu isplati odštetu zbog uništenja triju iranskih naftnih platformi u Perzijskom zaljevu 1987. i 1988. godine, tijekom iranskoiračkoga rata.

Odvjetnik Irana Mohammad Hossein Zahedin-Labbaf prigovorio je Sjedinjenim Državama što tijekom iransko-iračkoga rata nisu bile neutralne.

´Kakve li ironije! Sjedinjene Države podržavale su Irak, agresora´, rekao je, pozivajući se na nedavno objavljene američke vojne dokumente.

Naglasio je kako je Washington u tom vrijeme ´Iraku pomagao s kemijskim i biološkim oružjem´.

U vrijeme najžešćih sukoba, strani tankeri u Zaljevu postali su metama napada. Sjedinjene Države nekim su tankerima stoga pružale zaštitu. Kada su 19. listopada 1987. iranske snage napale kuvajtski tanker, Sjedinjene Države odgovorile su uništavanjem iranskih naftnih platformi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran je slučaj pred ICJ iznio 1992., optužujući SAD da su uništavanjem platformi prekršile bilateralni sporazum o prijateljskim, gospodarskim i konzularnim odnosima sklopljen s Teheranom 1955.

SAD su 1996. uložile protutužbu tražeći od ICJ da potvrdi da je napadima na američke brodove u Zaljevu sam Iran prekršio taj sporazum. Washington za to također traži odštetu od Teherana.

Saslušanje pred ICJ-em trebalo bi potrajati tri tjedna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara